Draka verkiest Prysmian boven trage Chinezen

Dit artikel delen:

Bestuur en toezichthouders van kabelfabrikant Draka hebben hun unanieme steun uitgesproken voor het ovenamebod door de Italiaanse branchegenoot Prysmian. Daarmee leggen ze een hoger bod door de Chinese investeringsmaatschappij Tianjin Xinmao naast zich neer. Het besluit is gebaseerd op gesprekken met Xinmao en een afweging van alle voorwaarden en uitvoeringsrisico's van de beide biedingen, schrijft het bedrijf.

De steun van de toezichthouders en bestuurder moet worden gezien als een aanbeveling aan de aandeelhouders van Draka. Zij kunnen elk van hun Draka-aandelen binnenkort bij Prysmian inwisselen voor 8,60 euro cash en een bijna tweederde van een nieuw uit te geven Prysmian-aandeel. In totaal heeft deze transactie een waarde van 17,20 euro per aandeel.

De Italianen deden dit bod in november 2010. Daarmee waarderen ze de kabelfabrikant op ongeveer 840 miljoen euro. Bestuur en toezichthouders van Draka stemden daar al vlak nadien mee in, maar ontvingen minder dan een etmaal later een hoger bod van Xinmao. Die partij bood 20,20 euro per aandeel, wat Draka op ruim een miljard waardeert.

Synergie

Het bod van Prysmian heeft toch meer waarde, aldus bestuur en toezichthouders van Draka. 'Het biedt meer synergievoordelen, meer zekerheid en is in het beste belang van alle belanghebbenden.' Het kabelbedrijf houdt wel een slag om de arm. Bij veranderingen in de biedingen van Prysmian en Xinmao, kunnen bestuur en toezichthouders hun mening herzien.

Al in december uitte Draka twijfels over het Chinese bod. Er was bezorgdheid over de traagheid waarmee de Chinezen de financiering en de benodigde vergunningen regelen. Toch kregen ze inzage in de boekhouding van het Amsterdamse bedrijf.

Flint

In oktober 2010 werd bekend dat investeringsmaatschappij Flint Beheer af wil van zijn controlerend belang in het Amsterdamse Draka. Flint is met 48,8 procent de grootste (minderheids-)aandeelhouder. Daarop bracht de Franse  branchegenoot Nexans een bod van 15 euro per aandeel uit. Kort daarop brachten Prysmian en Tianjin Xinmao elk een hoger bod uit.

Draka is opgericht in 1910 onder de naam Hollandsche DRAad- en KAbelfabrieken. In 1970 werd het bedrijf overgenomen door Philips, maar in 1986 werd het weer afgesplitst. Hierna ging het bedrijf verder onder de huidige naam Draka Holding. Het bedrijf heeft een notering aan de Amsterdamse MidKap-index en haalde in 2009 een jaaromzet van 2,05 miljard euro.

Lees ook over de historie van Draka: 'In 100 jaar van rubber naar snel glas'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Overigens is NKF ook al eigendom van Prysmian. Daarmee komt dus een heel groot deel van de Nederlandse kabelfabrieken in dezelfde Italiaanse handen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-06T10:41:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.