Vodafone stuurt eerste e-factuur via Digipoort

De Rijksoverheid heeft voor het eerst een elektronische factuur ontvangen via Digipoort. Dat is het elektronisch postkantoor van de overheid dat ervoor zorgt dat e-facturen van bedrijven bij de juiste organisatie terechtkomen. De factuur, afkomstig van telecomaanbieder Vodafone, is bestemd voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Digipoort wordt beheerd door Logius, de dienst digitale overheid.

Alle 78 organisaties van de Rijksoverheid zijn verplicht om vanaf 1 januari 2011 hun crediteuren de mogelijkheid te geven hun facturen elektronisch in te sturen. De ontvangst van de Vodafone-factuur via Digipoort is voor de overheid dan ook een belangrijke stap naar een geheel papierloze verwerking van zijn inkoopfacturen.

Voor het e-facturatieproject bij de Rijksoverheid werken diverse diensten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen: het Concern Bedrijfsprocessen en Informatie (CBI), de Shared-Services Organisatie en beheerorganisatie Logius. Ook aanbieder Vodafone is bij het project betrokken.

Ambitieuze doelstelling

De Nederlandse overheid slaagde er in 2010 niet in om 10 procent van de inkoopfacturen elektronisch te ontvangen en verwerken. Dat doel stelde het kabinet zich in 2009. Van de bijna 14,4 miljoen facturen, was in 2010 bijna 6 procent elektronisch. Ambassadeur e-facturatie Marco Pastors was daarover teleurgesteld en zei dat de doelstelling ambitieus, maar haalbaar was.

De Rijksoverheid, bestaande uit ministeries en daaraan gelieerde instanties, ontvangt gemiddeld 14,7 procent van zijn inkoopfacturen elektronisch. Vooral de ministeries scoren hoog: van de bijna 1,2 miljoen ontvangen facturen was 15,8 procent digitaal aangeleverd.

Het is de bedoeling dat vanaf 2018 ook alle lagere overheden, zoals provincies, waterschappen en gemeenten, elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken. 58 procent van de Nederlandse overheidsinstellingen behandelt elektronisch ontvangen inkoopfacturen op een ouderwetse manier: ze drukken de factuur af en verwerken hem handmatig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-18T14:51:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.