Overschot PC’s noopt Acer tot reorganisatie

PC-leverancier Acer heeft in de Europese markt te maken met een pc-overschot. Om distributeurs te stimuleren het overschot weg te werken reserveert de Tawainese pc-fabrikant 150 miljoen dollar. Daarnaast moeten 300 werknemers uit de EMEA-regio het bedrijf verlaten. Er staan ook in Nederland te veel Acer-pc’s, zoals notebooks en netbooks, opgeslagen bij distributeurs.

Diane Sestig, marketing manager van Acer Benelux, zegt dat het overschot de komende weken wordt weggewerkt. ‘Eind juni verwacht ik weer een gezonde staat'. Volgens haar hebben alle pc-leveranciers last van overschotten. Het lokaal management moet zelf zien op te lossen hoe het overschot moet worden weggewerkt, aldus Sestig. 

Ceo JT Wang heeft inmiddels zelf verantwoordelijkheid genomen voor het mismanagement rond de voorraden. Hij ziet dit jaar af van zijn salaris en bonus. De rest van het Acer-managementteam levert vijftig procent van zijn salaris in.

Distributeurs

Acer kondigt een onderzoek aan waarom er zoveel voorraden in de EMEA-regio zijn ontstaan. Met name het voorraadmanagement in Spanje wordt onder de loep genomen. Channelpartners, zoals distributeurs, krijgen in totaal 150 miljoen dollar ondersteuning om hen te stimuleren hun voorraad zo snel mogelijk te verkopen.  

Tot slot kondigt Acer aan dat het afscheid neemt van 300 werknemers. Deze reorganisatie kost 30 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit leidt er natuurlijk weer toe dat er van die apparaten tegen dumpprijzen op de markt komen en dat leidt er weer toe dat HP en Dell over een tijdje met een dergelijk probleem zitten. Mismanagement en hebberigheid !!!!

Zo komen wij nooit tot een gezonde bedrijfstak.

Ik zie hier alleen maar voordelen voor de consument en nadelen voor de concurrentie.

@Ron Ron: mismanagement klopt, staat in het artikel, maar 'hebberigheid' zie ik niet. Ik zie meer de oorzaak liggen in het onjuiste voorraadbeheer en het niet kunnen inschatten van de markt. We leven nog altijd in een crisisfeer. Dat het in Spanje meer fout is gegaan is ook logisch, dat land maakt een enorme economische dip mee. Ben er net geweest en je ziet het gewoon aan bijvoorbeeld winkels die gesloten zijn en restaurants die dicht zijn. Ik denk dat ook Acer dat vanuit Taiwan beter had moeten inschatten.

Dat is ook een interessante manier om het dilemma te formuleren: het lijkt mij dat de markt niet is geïnteresseerd in de producten of prijs/kwaliteit verhouding die Acer levert.. (En dat kan je wel gaan compenseren met acties, maar daar wordt je als bedrijf ook niet gelukkiger van op de jaarrekening..).
En dan krijg je natuurlijk voorraden, als je gewoon domweg door produceert.. Ruiterlijk laat om dit nu pas door te hebben.. Dan is je probleem dus niet overtollige voorraden, maar gebrek aan visie. Maar eerlijk is eerlijk, chapeau dat het management de rekening niet alleen bij het lagere personeel legt, dat zouden meer mensen moeten doen.. En dat de CEO wel aan durft te blijven om hiervan te leren en de zaak weer in goede banen te leiden, vind ik ook wel karakter tonen.

Dit is een resultaat van produceren op basis van forecasts. Ik had gedacht dat Acer als Taiwanees bedrijf ondertussen wel was overgestapt op produceren en repelnishment op basis van werkelijke vraag.

De vraag uitval in Spanje is inderdaad evident, maar in alle andere landen valt dat wel mee. De consumenten vraag is daar ondanks de crisis niet wezenlijk naar beneden gegaan. De ontstane voorraden bij de distributeurs heeft meer te maken met het feit dat forecasts gewoonweg onbetrouwbaar zijn en er dus eigenlijk niet op basis daarvan geopereerd zou moeten worden. Deze situatie wordt in het systeemdenken het proces van voorraad-achterstand cyclus genoemd en het is dus betreurenswaardig dat er zo weinig mensen binnen grote complexe organisaties en supply chains ervan af weten. Dan hadden ze dit kunnen overkomen.

Helaas, is het zo dat de meeste ondernemingen vast zitten in forecast based productie en replenishment en niet in staat zijn over te stappen op demand driven productie en replenishment. Demand driven betekent echter niet op klant-orders produceren zoals veel mensen denken. Acer heeft duidelijk behoefte aan een nieuw operationeel paradigma.

Het is altijd makkelijk om achteraf de markt in te schatten. Ik weet nu ook welke aandelen ik een half jaar geleden had moeten kopen.

Voor Acer geldt denk ik dat zij strek zijn in de consumenten markt. Daar is veel geld besteed aan de iPad en SmartPhones.

De zakelijke markt is voor Acer een groei markt, maar daar is meer focus komen te liggen op veiligheid en continuiteit. TPM, SmartCards, e.d. zijn technologieen die Acer wel heeft, maar de markt associeert dat (nog)niet met een Acer.

Een kleine inschattingsfout en dan heb je voorraden over. Snel ervan af, voordat het nog veel meer geld kost. Zeilen verzetten en snel weer door.

Volgens mij wordt er veel te 'moeilijk' gedacht, Acer heeft als naam gewoon een slechte reputatie, ik heb twee laptops van hen in huis, eens maar nooit weer.
(binnen 3 jaar afgeschreven) Spanje,....tja grootste werkeloosheid binnen de EU (21%) en bijna failliet, het kopen van een computer is wel het laatste waar de Spanjaard nu aan denkt,....Get real Acer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-03T10:56:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.