ICT'er leert bedrijfs-iPad beheren op cursus

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

Systeembeheerders hebben moeite met het ter beschikking stellen van iPads aan medewerkers van hun onderneming. Dat stelt sales director Gerbert Jan Valk van het Amsterdamse College of MultiMedia (CMM). CMM organiseert voor ict'ers een cursus Beheer van iPads. Apple heeft daar kansen laten liggen, zegt Valk. 'Het apparaat werd geïntroduceerd als een consumentenspeeltje en daardoor is er te weinig rekening gehouden met hoe je het beheer regelt als er twintig of honderd binnen een bedrijf worden gebruikt.'

Nederlanders lopen wereldwijd voorop in het gebruik van de iPad, want ons mobiele internetverkeer gaat voor 35 procent via de Apple-tablet. Niet alleen thuis, maar ook in het bedrijfsleven stijgt de vraagt naar de nieuwe apparaten. Volgens Valk maken grote bedrijven als KLM, Heineken en Peak-IT gebruik van de platte computer. En dan niet alleen de sales afdelingen, maar ook leden van de raad van bestuur, die vaak slechts af en toe bij het bedrijf over de vloer komen. Die populariteit binnen organisaties zorgt ervoor dat systeembeheerders voor een uitdaging staan in het beheren van al die tablets.

Een iPad kan namelijk niet met remote control worden overnomen zoals dat met een laptop wel kan. 'Daarnaast is het grootste verschil met de laptop dat er andere softwareprogramma's op draaien die lastiger te beheren zijn. Als mensen een eigen account maken op het apparaat, dan kun je als systeembeheerder niet goed overzichtelijk houden wie wat doet', zegt Gerbert Jan Valk.

Wissen op afstand

Toch heeft de iPad in een organisatie zo ook zijn voordelen, meent Valk. 'Kwijtgeraakte usb-sticks van overheidsinstanties of andere bedrijven hoeven nu niet meer voor te komen. Je kunt een iPad vanaf een afstand blokkeren en leeghalen en dat kan zelfs met een iPhone. Een systeembeheerder kan met een speciale app ook zien waar de tablets die onder zijn beheer vallen zijn en ze leegmaken. Zelfs als ze ergens in een vuilniszak zitten.'

Op de CMM-cursus iOS 201 Deployment & Management leren ict'ers hoe iOS geïntegreerd kan worden met Microsoft Exchange Server, maar ook hoe profielen worden gemaakt. 'Het belangrijkste dat een ict'er in het achterhoofd moet houden bij het werken met iPads, maar ook iPhones, is welke beheertools er worden gebruikt. Apple heeft zich in het begin erg op de consument gericht, maar begint nu ook met toepassingen te komen voor in organisaties.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Het apparaat werd geïntroduceerd als een consumentenspeeltje...'

Meer hoef je ook niet te lezen en meer is het ook niet. Graag lekker thuis laten bij je kids en denken dat je met de meute een zogenaamd verstandig en populaire keus hebt gemaakt samen met de rest van de kuddedieren.

Gelukkig hebben wij een SaaS oplossing en de ipad een restore to factory defaults knop.

Je kunt een iPad zelfs nog verder dichtzetten/voorconfigureren en de AppStore blokkeren of alleen bepaalde applicaties toestaan. De iPad is via de iPhone configurationtool te beheren in bijna alle opzichten (VPN opzetten, emailaccount configureren, etc)

Configuratie loopt via Een bestand op een webserver en verwijzing erna via dhcp.

'Een systeembeheerder kan met een speciale app ook zien waar de tablets die onder zijn beheer vallen zijn en ze leegmaken. Zelfs als ze ergens in een vuilniszak zitten.'
En als ie UIT staat of de SIM-kaart is eruit? Of iemand gebruikt 'm alleen thuis nog in z'n afgeschermde WiFi netwerk? Wat dan? Daar lees ik niets over.

@Jaap-G,

Daar was ik nou juist ook in geinteresseerd inderdaad. Ik denk dat we naar de cursus moeten ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-04T15:46:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.