Tablet dringt netbook naar de achtergrond

Nederlands zakenleven omarmt iPad

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

De tabletcomputer maakt zijn opmars in het Nederlandse zakenleven. 14 procent van de Nederlandse organisaties beschikt over minimaal 1 tablet. De iPad van Apple wordt het meest gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van Heliview onder zeshonderd ict-beslissers van bedrijven en overheidsinstellingen vanaf 1 medewerker.

Tot nu toe lijkt de tablet meer een apparaat dat zich naast de meer traditionele computer heeft genesteld. Wel verdringt de tablet de netbook, aldus Heliview. 'Vooralsnog staan de penetratiecijfers en installed base cijfers van pc's niet extra onder druk als gevolg van de tablet. Als er dan al sprake is van vervanging of bedreiging in de pc-markt, dan geldt dat met name meer voor de netbooks die nu door de doorbraak van tablets zoals de Apple iPad en de Samsung Galaxy Tab definitief naar de achtergrond zijn verdwenen.'

Ín de Nederlandse zakelijke markt gebruikt 14 procent  van de vestigingen tablets, aldus Heliview. 'De tablet penetratie is bij grotere bedrijven hoger dan bij kleinere, waar de verwachting was dat met name in het mkb deze relatief hoog zou zijn. Het blijkt toch meer een kwestie van de omvang waardoor de kans op tablet gebruik groter is. Opvallend is wel dat in de bovenkant van de Nederlandse zakelijke markt al bijna 40 procent van de vestigingen tablets in huis heeft.'

HP en Samsung

Apple's iPad domineert het tablet-segment met een productpenetratie van boven de 95 procent. 'Alleen de HP Touchpad en de Samsung Galaxy Tab lijken enigszins voet aan de grond te hebben gekregen in de Nederlandse zakelijke markt. Maar deze cijfers zijn bijna verwaarloosbaar laag in vergelijking met Apple's marktpenetratie', aldus Heliview.

Aan de basis van Apple's grote voorsprong staat ook een periode waarin de iPad vrijwel de enige tablet is geweest die beschikbaar was in de Nederlandse markt. De concurrentie van Apple lijkt vooral in het mkb het wat beter te doen dan bij (middel)grote bedrijven, zo besluit Heliview.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

40% heeft een tablet in huis. Maar hoeveel procent gebruikt een tablet ook nuttig (dus niet als speeltje van de directeur)?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-18T15:25:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.