Sogeti levert Apple iPads aan Eerste Kamer

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Sogeti is door de Nederlandse Eerste Kamer ingeschakeld om Apple iPads te leveren aan alle 75 leden. De senatoren kunnen de volledige informatiestroom van wetsvoorstellen, kamercorrespondentie en andere vergaderstukken digitaal beheren en raadplegen. Sogeti heeft hiervoor ook een speciale app ontwikkeld. De Eerste Kamer heeft 150.000 euro voor de digitalisering uitgetrokken.

De Nederlandse Eerste Kamer is van alle parlementaire huizen in Europa de eerste die overgaat naar digitale informatievoorziening. Veel van deze huizen kijken naar digitalisatie van hun documentstromen, bijvoorbeeld gekoppeld aan het gebruik van een tablet.

App stapsgewijs opgeleverd

De ontwikkeling van de app heeft ongeveer zeven maanden geduurd. ‘Onze kracht is om op applicatiegebied dicht tegen de eindgebruikers aan te zitten en snel te schakelen met de opdrachtgevers', zegt Sogeti-ceo Jeroen Versteeg. ‘We hebben de app stapsgewijs opgeleverd. Als een onderdeel gereed was, bijvoorbeeld het weekoverzicht, dan werd dat meteen besproken. Zo hebben we op een prettige manier met alle partijen samengewerkt.'

Ondanks een ietwat stoffig karakter loopt de Nederlandse Eerste Kamer voorop in digitale ontwikkelingen. In 1994 verschenen al de eerste kamerstukken op internet en sinds 1997 heeft de Senaat een website. Al tweehonderd jaar verspreidt de Eerste Kamer zijn wetsontwerpen, brieven van de regering, verslagen en andere vergaderstukken in gedrukte vorm. Al deze post is wekelijks goed voor zo'n vijfhonderd pagina's papier, dat tot nu toe met een koerier werd bezorgd op de huisadressen van de Kamerleden. De omschakeling op de iPad is volgens een berekening van de Eerste Kamer binnen één jaar kostendekkend vanwege de omvangrijke besparing die wordt gerealiseerd op de huidige printkosten en de koeriersdiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is geweldig nieuws. Zeer goed dat de Eerste Kamer hierin het voortouw neemt.

Remotion Solutions heeft dit voorjaar de vergader app ontwikkeld. Deze is in gebruik is bij een aantal organisaties als o.a. BMWT en Colo. Kennelijk is het oplossen van vergaderproblematiek een 'hot issue'.

De ervaringen tot nu to zijn positief te noemen. Voordelen zijn dat kosten bespaard worden en vergaderingen efficienter verlopen. Vergaderstukken zijn altijd beschikbaar en actueel en er wordt veel bespaard op e-mail verkeer en printkosten.

Wel is het van belang om de security goed af te dichten en te kijken naar een goede koppeling danwel integratie met andere software, zoals bijvoorbeeld het document management systeem. Dit verklaart waarschijnlijk mede de (wat) hoge investering bij de Eerste Kamer.

Ik vind het nooit zo goed als leveranciers zelf eigen producten prijzen. Stella doet daar niet goed aan...

Overigens is met tablets een enorme besparing in politiek vergaderland: minder papier, sneller iets vinden en geen of minder druk- en bezorgkosten!

Geweldig nieuws, aldus de eerste reactie van Stella? Ik vind het dramatisch nieuws. Voor nog geen 38.000 euro heb ik 75 iPads (zonder korting). Vervolgens gaat er dus 112.00 euro naar de ontwikkeling van een app, waarvan in de AppStore prima alternatieven bestaan voor een paar euro! En dat allemaal ook nog eens van mijn belastinggeld! Alsof een Eerste Kamer-lid zelf geen iPad kan kopen, waar iemand met een modaal inkomen alleen maar van kan dromen. Zoiets kan echt alleen maar in Nederland, schande!

Had eerst m'n twijfels over zoveel kosten voor 75 man. Secure PDF, lezen via webmail op VPN. Maar achtergrond is me wel duidelijk na lezen van http://www.eerstekamer.nl/nieuws/20110913/eerste_kamer_vervangt_gedrukte

Waarom wordt telkens het wiel opnieuw uitgevonden?
Wortell heeft in april dit jaar al een project opgeleverd waarbij de Statenvergadering van de provincie Friesland papierloos is geworden. Hierbij wordt tevens de mogelijkheid geboden voor het gebruik van de iPad.
Hier heeft Computable destijds ook een artikel aan gewijd. http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3902261/1277202/friesland-bespaart-via-papierloos-overleg.html

Hieruit blijkt maar weer dat "samenwerking" een vies woord is binnen de overheid...

@Ron: Jij hebt duidelijk geen enkel idee over de (on)mogelijkheden van software, de beveiliging, capaciteit en ontwikkelingskosten. Denk je nu echt serieus dat en app uit de app-store voor een paar euro de juiste beveiliging kan leveren, samen kan werken met alle randsystemen en al is ingericht op alle processen? En zorgt die app ook dat alle randsystemen (veilig en betrouwbaar) om kunnen gaan met de nieuwe app? Voldoet die app aan alle (Nederlandse en Europese) wetten en regels? Dacht het niet.
Bovendien: een investering van 148.000 euro om een JAARLIJKSE kostenpost van 142.686 kwijt te raken lijkt mij buiten alle bovengenoemde argumenten sowieso een goede business case! Uiteraard zullen er onderhoudskosten mee gemoeid zijn, maar die zullen vele malen lager zijn dan de huidige kosten.
Even wat verder denken dan je neus lang is voor je iets neerknalt als "schande".

@Ron:
In het verleden schrok ik ook altijd van dit soort bedragen, maar ik denk dat je eventjes verder moet kijken dan alleen de aanschaf van de iPads en de ontwikkeling van de app.
Natuurlijk zijn er ook investeringen gedaan in de back-office kant, Wifi transmitters, service-contracten etc.
Het botweg reageren op een genoemd bedrag zonder ook de samenstelling van het bedrag te weten is wel erg kort door de bocht.
Je opmerking over het door de Kamerleden zelf aanschaffen van een iPad, tja als je in de IT werkt vind je het heel normaal als je een laptop en gsm van de baas krijgt en in dit geval is het `gereedschap´ voor een Kamerlid.

Als het 150.000 Euro betreft, moest dit dan niet aanbesteed worden?

Flauwekul allemaal. Ik ben dankzij deze beslissing mijn werk kwijt. Ja, ik ben een van de koeriers die deze papieren al jaren heeft bezorgd.150,000 terugverdiend binnen een jaar is niet waar. Ik weet ongeveer wat de kosten zijn op een jaarbasis voor de bezorging van deze stukken per koerier. Plus de kosten voor papier inkt et cetera .Het komt niet eens in de buurt van 150,000. Bedankt overheid,stelletje leugenaars.
De groeten van een van de werkloze koeriers.......

Ik neem toch aan de deze app open source is en dat deze vrij en kostenloos verspreid worden tbv alle overheidsorganisaties!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-13T13:01:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.