Blackberry-maker RIM krijgt opnieuw klappen

Dit artikel delen:

Blackberrymaker Research in Motion (RIM) kampt opnieuw met tegenslagen. De geplande lancering van nieuwe smartphones met besturingssysteem Blackberry 10 is uitgesteld van begin naar eind 2012 en ook tekende het bedrijf slechte kwartaalcijfers op. Het bedrijf verwacht ook tegenvallende verkoopcijfers en stelde de verwachtingen naar beneden bij.

RIM wilde bepaalde chipsets in zijn nieuwe smartphones opnemen, maar deze kunnen pas half 2012 geleverd worden. Hierdoor kunnen de nieuwe Blackberry's met besturingssysteem 10 pas eind volgend jaar geleverd gaan worden. Dit maakte co-ceo Mike Lazaridis bekend tijdens de toelichting op de resultaten van het derde kwartaal in het gebroken boekjaar 2012.

Kwartaalcijfers en verwachtingen

Die bewuste kwartaalcijfers vielen ook al tegen. De 5,2 miljard dollar omzet was 6 procent lager dan de 5,5 miljard dollar omzet in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst daalde van 911 naar 667 miljoen dollar. In totaal verkocht RIM in dit kwartaal 14,1 miljoen Blachberry's en 150.000 Playbooks.

Doordat de nieuwe modellen langer op zich gaan laten wachten, heeft RIM de verkoopverwachtingen voor het komende kwartaal naar beneden bijgesteld. Het bedrijf verwacht een omzet te realiseren die ligt tussen de 4,6 en 4,9 miljard dollar en RIM denkt tussen de elf miljoen en twaalf miljoen Blackberry's te verkopen.

BBX

De nieuwe tegenslagen volgen vlak nadat RIM ook al een rechtszaak verloor over de naam BBX. RIM gebruikte deze naam voor het nieuwe besturingssysteem, maar zag zich genoodzaakt deze naam naar Blackberry 10 aan te passen na bezwaren van het Amerikaanse bedrijf Basis International. Deze softwareleverancier geeft database- en administratiebeheersoftware uit onder de naam BBx.

Dat RIM het moeilijk heeft, blijkt uit de waarde van de aandelen die de afgelopen jaren gekelderd is. Een paar jaar geleden was het bedrijf nog 75 miljard dollar waard, nu ligt deze waarde rond de acht miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind de naam Blackberry 10 beter dan bbx.
Gingen ze nou maar eens goede telefoons maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-16T09:45:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.