Kascommissie BTG zegt vertrouwen in RvT op

Aanleiding is schorsing directeur/bestuurder Richard Den Uijl

Dit artikel delen:

De kascommissie van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) heeft de leden gemeld geen vertrouwen meer te hebben in de huidige raad van toezicht (rvt). Volgens de commissie verleent de rvt onvoldoende medewerking aan de adequate beantwoording van de door de kascommissie gestelde vragen over het financiële beleid bij dochteronderneming TGG. Directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen is de schorsing van bestuurder/directeur Richard den Uijl. De kascommissie adviseert de leden om zo spoedig mogelijk een algemene ledenvergadering te organiseren waarin zij en Den Uijl een toelichting kunnen geven.

In het bericht aan de leden stelt de kascommissie dat de raad van toezicht de schorsing van bestuurder/directeur Richard den Uijl ook niet heeft gemotiveerd. De rvt komt volgens de commissie niet verder dan de mededeling dat Den Uijl is geschorst wegens 'ontwikkelingen in de afgelopen maanden en laatstelijk uw weigering om op vrijwillige basis terug te treden als bestuurder'. Apart is dat juist op de algemene ledenvergadering van begin oktober werd afgesproken dat Den Uijl leiding zou geven aan een onderzoek, uitgevoerd door een externe partij, met als doel eindelijk antwoord te krijgen op de kascommissievragen.

Bram Cool, lid van de kascommissie van BTG en werkzaam bij Ezwim, wil geen commentaar geven op de gang van zaken en verwijst naar BTG. Directeur-bestuurder Den Uijl was als woordvoerder nog niet in staat een reactie te geven.

Machtsstrijd

Het rommelt al maanden bij de BTG en het commerciële dochterbedrijf TGG. BTG wil inzicht krijgen in de cijfers van TGG maar directeur Cees Tromp en de raad van commissarissen van TGG houden dit vooralsnog tegen. Het optreden van de raad van toezicht van BTG in deze machtsstrijd is onduidelijk. De rvt onder leiding van voorzitter Dick van Schoonveld (ex-Stratix) maakt de indruk samen met de raad van commissarissen en directeur Tromp van TGG een blok te vormen tegenover de directeur-bestuurder, de kascommissie en de leden van de BTG.

Opmerkelijk is verder dat de raad van toezicht uit elkaar dreigt te vallen. Een lid - Gwan Kho (Mediq) - heeft zijn functie neergelegd en een andere, Lex Smit (Siemens), overweegt dit. Beiden vinden dat de communicatie binnen de vereniging over de kascommissie-vragen een negatieve invloed kan hebben op hun banen en hun werkgevers. Naast Van Schooneveld maakt Jan-Hein Bastiaenen (Strict) nog deel uit van de rvt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het verbaast me dat de BTG een kascommissie heeft.

In de wet staat namelijk dat de leden een kascommissie benoemen indien de vereniging geen raad van commissarissen heeft. Een raad van commissarissen van een vereniging is een orgaan dat bij het bestuur de vinger aan de pols houdt zonder mee te besturen. De RvT kan in dit opzicht beschouwd worden als een raad van commissarissen als bedoeld in de wet, dus kunnen de leden geen kascommissie als bedoeld in de wet benoemen.

De taak van de kascommissie is, het jaarverslag te controleren (vooral het financieel jaarverslag) alvorens het wordt gepresenteerd aan de leden. Je zou denken dat een RvT dat veel beter kan omdat die een heel jaar lang de vinger aan de pols houdt.

De leden van de vereniging kunnen natuurlijk buiten de wettelijke verplichtingen om, elke commissie benoemen die zij zinvol vinden en deze de bevoegdheden geven die zij nodig achten. Maar het lijkt me dubbel.

Karel, als je het artikel goed leest ben ik blij dat de BTG een Kasco heeft! Een orgaan van de leden dat over het financieel beleid iets kan roepen maar ook over het proces er achter! En dus ook als er eventueel sprake is van mogelijke dwaling van een RvT/RvC/RvA en/of directeur/bestuurder. En als een RvT een directeur schorst terwijl de directeur door de leden gevraagd is om snel opheldering te geven inzake dochter TGG dan is er blijkbaar meer aan de hand! Dus mij verbaast het niet dat de BTG een Kasco heeft, maar dat de RvT de directeur schorst. En die verbazing wordt dus groter nu na het bericht van de Kasco die weer het vertrouwen in de RvT doet opzeggen! Als BTG lid zou ik zeggen ALV! En rap een beetje....Onderste steen boven!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-09T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.