KPN weigert dataverzoeken ACM

Telecomaanbieder: verzoeken zijn in strijd met privacy-regels

Dit artikel delen:

KPN weigert een aantal informatieverzoeken van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de telecomaanbieder overtreedt de ACM privacyregels door persoonlijke gegevens van klanten en medewerkers op te vragen. De boete voor de weigering kan oplopen tot in totaal één miljoen euro, maar is voorlopig opgeschort.

KPN heeft principiële bezwaren tegen het verstrekken van de opgevraagde data. Het schrijft:' Ter bescherming van de privacy van medewerkers en klanten vinden we dat we niet in alle gevallen persoonsgegevens hoeven te verstrekken, zeker als de toezichthouder deze niet nodig heeft voor de uitoefening van haar specifieke taak.' KPN stelt dat ACM onlangs meerdere verzoeken geen duidelijkheid geeft over de achtergrond van het informatieverzoek.

Volgens de telecomaanbieder bestaat er een reëel risico dat persoonsgegevens via Wob-verzoeken of gerechtelijke procedures openbaar worden, ook als die personen zelf geen onderwerp van het onderzoek uitmaken en er geen sprake is van een overtreding van wetgeving.

De telecomaanbieder heeft in de twee specifieke gevallen besloten de persoonsgegevens in door ACM opgevraagde documenten te anonimiseren of om alleen inzage te geven, zonder dat de gegevens schriftelijk worden verstrekt. In die gevallen is het verstrekken van persoonsgegevens volgens KPN niet relevant voor de taakuitoefening door ACM en moet dus het belang van de privacybescherming van medewerkers en klanten zwaarder wegen.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) schrijft op haar website: We hebben 31 januari 2014 aan KPN twee keer een last onder dwangsom opgelegd om het bedrijf te dwingen informatie te verstrekken waar we om hebben gevraagd. KPN had in haar antwoorden aan ACM specifieke informatie weggelakt, waaronder namen van medewerkers van KPN en haar klanten.'

ACM stelt dat KPN door de informatie te onthouden het toezicht op de telecommarkt belemmert. De lasten onder dwangsom bedragen elk vijftigduizend euro per dag met beide een maximum van vijfhonderdduizend euro.

KPN heeft tegen de twee lasten onder dwangsom een voorlopige voorziening aangevraagd bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De zitting staat gepland op 4 april 2014. Tot die tijd zijn beide lasten onder dwangsom opgeschort.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de ACM via de rechter toch deze gegevens af kan dwingen hoe kan men dan nagaan of deze gegevens alsnog niet gedeeld worden met andere overheidsdiensten? Recentelijke voorbeelden geven immers reden tot deze vraag.

Applaus voor KPN!

Dat zouden meer bedrijven moeten doen!

ACM: De Autoriteit Consument & Markt...
Laat dat consument maar weg, als de gegevens van consumenten toegankelijk kunnen worden.

Dus doe ik mee met het applaus voor KPN van Serge Bouwens.

Heel goed van KPN. Eindelijk een bedrijf die het serieus lijkt te nemen met privacy. Daar kan de overheid (en in dit geval dus ACM)een voorbeeld aan nemen.

Ik doe mee met het applaus!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-27T10:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.