TU/e opent lab voor onderzoek naar wireless

Het aantal apparaten dat draadloos verbonden is, gaat in de jaren die komen explosief stijgen, onder meer door het internet of things. Alleen al in elk huis zal het gaan om vele tientallen apparaten en sensoren. Om die draadloze communicatie allemaal tegelijk, snel en foutloos te laten verlopen, is nieuwe technologie nodig. De TU/e heeft daarom nieuwe laboratoria gebouwd, de CWTe Labs, die maandag 31 augustus 2015 officieel worden geopend.

CWTe staat voor het Center for Wireless Technology Eindhoven, de gebundelde TU/e-kennisgebieden van draadloze technologie. De nieuwe labs van CWTe, samen zo’n zevenhonderd vierkante meter, beslaan vrijwel de hele achtste verdieping van het nieuwe universiteitsgebouw Flux. ‘We hebben hier het meest geïntegreerde wireless-lab in heel Europa’, vertelt CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. ‘We hebben hier alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen, en dat is vrij uniek.’

Ingeblikt lab

Bijzonder aan de laboratoria is onder meer dat ze volledig elektromagnetisch zijn afgeschermd van de buitenwereld, om verstoringen door bijvoorbeeld telefoonverkeer te voorkomen. ‘We hebben het hele lab min of meer ingeblikt’, vertelt Baltus. Dankzij gebruik van speciale ramen, die elektromagnetische velden tegen houden, komt er toch genoeg daglicht binnen. Verder is de temperatuur er geheel stabiel en is er nagenoeg geen statische elektriciteit. Dit alles om te zorgen voor nauwkeurige en betrouwbare metingen.

Het CWTe werkt aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s. Een ervan heeft als doel om in 2020 Wi-Fi te realiseren van 1 Tb (1 terabit, ofwel 1000 Gb) per seconde. Dat is ongeveer duizend keer zo snel als het huidige Wi-Fi. Dat is hard nodig, vertelt hoogleraar Baltus, want er komen steeds meer draadloze apparaten bij op het netwerk, en die moeten allemaal snel verbonden zijn en ze mogen elkaar bovendien niet storen. ‘Sneller, goedkoper en zuiniger, dat is waar we continu aan werken’, aldus de CWTe-directeur.

Draadloze sensoren

Er verschijnen naast meer apparaten ook nieuwkomelingen op het netwerk: draadloze sensoren. Miniscule, goedkope sensoren die weinig tot geen stroom nodig hebben. Ze halen hun energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk. De ontwikkeling van dit soort sensoren is het tweede grote CWTe-onderzoeksprogramma. Bijvoorbeeld miniscule temperatuursensoren, die in elke kamer de temperatuur meten, waar geen enkel draadje aan te pas komt.

Het derde grote aandachtspunt van CWTe is de ontwikkeling van terahertz-technologie. Terahertz staat voor duizend miljard trillingen per seconde. Met dit veel belovende elektromagnetische frequentiegebied willen de onderzoekers kleine en goedkope technologie ontwikkelen voor bijvoorbeeld haarscherpe medische beeldvorming en wapendetectie.

De CWTe Labs zijn niet alleen voor eigen gebruik door de TU/e. Ook bedrijven kunnen er gebruik van maken. Baltus: ‘We hopen dan ook dat meer bedrijven onderzoek met ons komen doen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En is dit lab ook beschikbaar voor onderzoek naar de negatieve effecten van elektromagnetische straling / velden op biologische entiteiten?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-28T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.