‘Google aast op smartphone-tak HTC’

Dit artikel delen:

Ict-gigant Google zou in vergevorderde gesprekken zijn met het Taiwanese HTC om de smartphone-tak over te nemen. Dat meldt de Chinese krant Commercial Times op basis van ingewijden. De aankondiging van de overname wordt voor het einde van het jaar verwacht. Beide bedrijven hebben niet gereageerd op de geruchten.

Onduidelijk is of het de hele smartphone-divisie betreft, of enkel de r&d-afdeling. Volgens de krant heeft Google meer expertise op het gebied van het ontwerpen en ontwikkelen van smartphones nodig. HTC lukt het ondertussen niet de verliezen te beperken.

Google en HTC werken al enige jaren samen. In 2010 maakte de fabrikant de eerste Google Nexus-telefoon. Vorig jaar was het de partner van de fabricage van de Google Pixel-telefoons.

Android

De belangrijkste reden voor Google om zich, na een mislukt avontuur met Motorola Mobility, wederom op de smartphone-business te storten, is besturingssysteem Android. Google is eigenaar van dit systeem, wat echter door veel telefoonontwikkelaars vaker niet dan wel geüpdatet wordt. Met de aankoop van HTC kan Google hier sterker tegen optreden, door invloed uit te oefenen op de aangeboden apps.

In augustus waren er al geruchten dat de fabrikant zijn vr-tak Vive overwoog te verkopen. In diezelfde periode werden de cijfers uit het tweede kwartaal bekend, waaruit bleek dat HTC in het afgelopen kwartaal 449 miljoen euro omzet heeft gedraaid. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag de omzet nog op 530 miljoen euro.

HTC heeft het al jaren zwaar. Zo verzelfstandigde het noodlijdende bedrijf vorig jaar zijn vr-headset Vive; volgens analisten het naderende einde voor de ooit vooroplopende smartphone-fabrikant. Een jaar eerder, in 2015, vond een grootschalige ontslagronde plaats, waarbij vijftien procent van de werkplekken wereldwijd is geschrapt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-11T10:07:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.