Voorbereiding gestart voor multibandveiling in 2019

Prinsjesdag 2017

Dit artikel delen:
Veiling

Eind dit jaar wordt de Nota Mobiele Communicatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat de planning voor de komende mobiele frequentieverdelingen. In 2018 wordt deze nota uitgewerkt tot een regeling voor de multibandveiling in het najaar van 2019. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken (EZ) op Prinsjesdag.

Volgens het ministerie komt met de frequentieveiling voor 4G- en 5G-mobiele netwerken meer frequentieruimte beschikbaar voor snellere en betrouwbare mobiele communicatie. In het najaar van 2019 vindt de landelijke veiling plaats van alle frequentieruimte op de 700-, 1400- en 2100-megahertz (MHz) banden. Via deze infrastructuur kunnen telefonie- en internetaanbieders snelle mobiele communicatie bieden aan bedrijven en consumenten zoals 4G en 5G. De beschikbare ruimte wordt voor twintig jaar (2020-2040) geveild aan geïnteresseerde partijen. Het Nederlandse frequentiebeleid sluit met deze opzet aan op de wijze waarop andere Europese landen technologie voor 4G en 5G inrichten.'

Eerder maakte minister Kamp bekend bij de toekomstige veiling van frequenties een dekkingsverplichting op te gaan leggen. De verplichting geldt specifiek voor gebieden in Nederland waar de mobiele verbinding nog niet goed genoeg is.

Nota Mobiele Communicatie

Het demissionair kabinet wil de mondiale koppositie van Nederland op het gebied van mobiele infrastructuur versterken. Minister Kamp: 'Zonder snelle draadloze communicatie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via mobiele communicatie neemt de komende jaren alleen maar toe. Een nieuwe, landelijke veiling van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie leidt tot extra capaciteit voor snellere internetdiensten. Zo creëren we een basis waarmee de digitale economie in Nederland ook in de toekomst volop kan blijven groeien.'

De veiling wordt ingericht op basis van de later in 2017 te publiceren Nota Mobiele Communicatie. Eerder dit jaar werd een conceptversie daarvan openbaar geconsulteerd. Het ministerie van EZ verwerkt op dit moment de reacties daarop van bedrijven en experts en heeft een nader onderzoek laten verrichten door bureau Strict.

Vergunningvrij

Strict heeft gekeken naar de wens van bedrijven om bij hun processen zelf gebruik te kunnen maken van draadloze communicatie. Activiteiten als geautomatiseerde containeroverslag in een zeehaven, de afhandeling van bagage op een vliegveld of parkeerbeheer werken niet zonder een altijd beschikbare en betrouwbare draadloze communicatieoplossing.

De vraag van bedrijven naar en het aanbod van deze toepassingen sluiten nog niet altijd op elkaar aan. Om dit te verbeteren, wil het ministerie van EZ ook extra frequentieruimte vergunningvrij beschikbaar stellen of laten delen voor deze bedrijfsspecifieke toepassingen. Zowel uit de reacties op de concept Nota Mobiele Communicatie als uit het onderzoek van Strict blijkt dat vergunningvrij gebruik van de 2100-megahertz band daarvoor niet als ideale optie wordt gezien. Het ministerie neemt het advies over om deze banden voor algemene, mobiele communicatie te veilen.

Een nieuw kabinet zal op basis van de definitieve Nota Mobiele Communicatie beslissingen nemen over de andere frequenties die de komende jaren verdeeld gaan worden. Deze frequenties zijn ook te gebruiken voor bedrijfstoepassingen. EZ wil deze nota eind 2017 naar de Tweede Kamer sturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-20T09:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.