Noord-Brabant werkt samen met Ohio in smart mobility

Uitwisseling TU Eindhoven en Ohio State University onderdeel partnerschap

Dit artikel delen:

De provincie Noord-Brabant en de Amerikaanse staat Ohio, de hoofdstad Columbus en de Ohio State University gaan intensiever samenwerken op het gebied van smart en green mobility. De samenwerking moet ervoor zorgen dat ervaringen en informatie van onder andere r&d-projecten, testprojecten en implementatietrajecten intensief gedeeld worden. Ook wordt uitwisseling van studenten tussen de Ohio State University en TU Eindhoven gestimuleerd en gefaciliteerd.

Dit meldt Verkeersnet. Brabant kiest voor Ohio omdat de staat volgens de provincie voorop loopt in het ontwikkelen, testen en toepassen van slimme mobiliteit. Vorig jaar won staats-hoofdstad Columbus de Smart City Challenge, waaraan 78 middelgrote Amerikaanse steden deelnamen. Ook in Brabant gebeurt veel op mobiliteitsgebied. Zo worden in de provincie autonome voertuigen getest.

Computable spreekt met woordvoerster van de provincie Noord-Brabant, Cathelijne Thomassen over de samenwerking.

Jullie stellen het volgende over de samenwerking: ‘De samenwerking moet ervoor zorgen dat ervaringen en informatie van onder andere r&d-projecten, testprojecten en implementatietrajecten intensief gedeeld worden.’ Om wat voor projecten gaat het? Op welke (mobiliteits)gebieden?
‘We hebben met de innovatiemissie laten zien dat Nederland heel sterk is in het ontwikkelen van producten op weg naar een veiliger, slimmer en duurzamere mobiliteit. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om projecten en ontwikkelingen op het gebied van coöperatief en connected rijden maar ook elektrisch vervoer en concepten op het gebied van mobility as a service (MaaS). In de VS zijn bedrijven en universiteiten daar ook nadrukkelijk mee bezig en we hebben met deze samenwerking afgesproken dat we meer zoeken naar het delen van informatie en kennis op de bovenstaande onderwerpen.’

Wat voor studenten (welke studies) worden ‘uitgewisseld’? Op welke gebieden gaan ze onderzoek doen?
‘Dat kan heel variëren, maar voor de hand liggen de studieprogramma’s die zich bezighouden met slimme mobiliteit en elektrisch rijden.’

Waarmee won Ohio vorig jaar de Smart City Challenge?
‘Het ministerie van transport in de VS heeft een challenge uitgeschreven voor steden en staten om te komen met slimme oplossingen op weg naar een smart city. Het gaat dan om vraagstukken rondom mobiliteit, het delen van data, elektrisch vervoer en laadinfrastructuur, straatverlichting en het slim plannen van je reis met goede informatie. Columbus, Ohio won de challenge uit 77 kandidaten met een groslijst van slimme projecten. Meer informatie kun je vinden op de Smart Columbus homepage.

Wat gebeurt er nu in Brabant op het gebied van slimme mobiliteit (in het bijzonder autonome voertuigen) en wat zijn de toekomstplannen?
‘Er gebeurt op dit gebied heel veel in Nederland en een groot aantal ontwikkelingen starten in Brabant. Met het programma Smartwayz.NL investeren we als overheden samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen bijna een miljard in het bereikbaar houden van Zuid-Nederland. Dat doen we enerzijds door concrete knelpunten in de infrastructuur aan te pakken en anderzijds pilots met slimme mobiliteit toe te passen en vervolgens breed uit te rollen. Daarnaast hebben we in Brabant een testomgeving van zeventig kilometer waarop marktpartijen nieuwe technologische toepassingen als bijvoorbeeld truckplatooning en coöperatief rijden in de praktijk kunnen testen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-10T10:45:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.