5G kan nog maar weinig directeuren boeien

Accenture ziet onderschatting

Dit artikel delen:

Iot-toepassing op een dak

Directeuren van (middel)grote ondernemingen zijn nog allerminst onder de indruk van 5G. Ruim de helft denkt dat 5G hen maar tot ‘heel weinig’ dingen in staat stelt die nog niet met 4G-netwerken kunnen. Het bedrijfsleven loopt niet over van enthousiasme over 5G.

Dit blijkt uit een enquête die Accenture heeft laten doen onder 1.800 executives in tien landen. De dienstverlener die op het snijvlak van technologie en business opereert, lanceerde dit onderzoek vanochtend vlak voor de opening van het Mobile World Congress in Barcelona.

Accenture is teleurgesteld over de resultaten. Het disruptieve potentieel van 5G wordt wereldwijd onderschat, zo concludeert het ict-concern. Minder dan twee op de vijf executives verwacht dat 5G een ‘revolutionaire’ stap voorwaarts betekent qua snelheid en capaciteit.

Tegelijk erkennen de ondervraagde directeuren dat de technologie belangrijke gevolgen heeft voor de concurrentieverhoudingen. 70 procent gelooft dat 5G-applicaties hen een concurrentievoordeel geeft in de markt. 

Innovatie

5G

Accenture werkt in Nederland samen met KPN aan 'use cases' die de industrie warm moeten maken voor 5G.

Volgens Accenture zal 5G de innovatie versnellen. George Nazi, hoofd van Accenture’s afdeling voor netwerken, ziet doorbraken bij drie-dimensionele video. 'Íimmersive television’, autonome auto’s en smart city infrastructuur. Enorme kansen zullen hierdoor ontstaan,' meent hij. 'Nu is dat nog moeilijk voor te stellen. Maar ingrijpende veranderingen staan voor de deur. Telecombedrijven spelen daarbij een sleutelrol,' stelt Nazi.

De directeuren werden ook gevraagd hoe zij de rol van de telecomproviders zien. Bijna driekwart zegt hulp nodig te hebben om zich een goede voorstelling te kunnen maken van de toekomstige mogelijkheden en ‘use cases’ van 5G. 40 procent denkt die 5G-reis te kunnen maken in samenwerking met een telecombedrijf.

Weinig fuducie in telecom

Echter liefst 60 procent heeft weinig vertrouwen in communicatie-dienstverleners. Telecombedrijven wordt een gebrek aan kennis verweten over de uitdagingen in de sectoren waar deze directeuren werkzaam zijn. Ze verwachten niet goed te worden geholpen bij de toepassing van 5G als het gaat om innovaties. Ook worden nogal wat obstakels gezien. 36 procent hikt aan tegen de initiële investering.

Ongeveer eenzelfde percentage acht de veiligheid een beletsel. Dat gevaar wordt overigens onderschreven door securitybedrijven. Afgelopen donderdag waarschuwde Palo Alto Networks voor de nieuwe risico’s die snelle 5G-netwerken met zich mee brengen. Aanvallers kunnen straks heel snel enorme hoeveelheden data buit maken. De afhankelijkheid van snelle breedband neemt toe waardoor een bedrijf totaal lam kan worden gelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan die telecom-bedrijven niks kwalijk nemen. Accenture kan dan wel van allerhande mogelijkheden zien, er is er nog niet één werkelijkheid. Telecom-bedrijven gaan geen peperduur netwerk uitrollen om te constateren dat er geen behoefte aan is. Autonome auto's kunnen prima (misschien zelfs wel beter) rijden zonder netwerk, dat doen ze nu ook al. Video's kijken via 4G gaat nu ook al probleemloos. 3D-video is inmiddels gestorven, weten ze dat bij Accenture nog niet? IOT heeft helemaal geen behoefte aan 5G, zij zijn gebaat bij een zo extreem laag mogelijk energieverbruik. Dat gaat 5G nooit doen. Een SmartCity kan misschien beter bedraad, al is het maar voor de energievoorziening.
Wat blijft er dan over Accenture? Geef eens een voorbeeld van iets dat met 4G slecht werkt en per se 5G nodig heeft om fatsoenlijk te werken. Niet blijven steken in marketinggeleuter: kansen, disruptief, innovatie, revolutionair, etc. Noem eens iets concreets dat we kunnen zien, voelen, vasthouden!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-25T08:00:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.