PSV doet mee aan grote 5G-test in Eindhoven

Ook VodafoneZiggo, Ericsson en gemeente participeren in proef

Dit artikel delen:

PSV doet mee aan een 5G-proefproject met 360-gradenvideobeelden in het Philips Stadion.

In de tweede half van 2019 start in Eindhoven een aantal tests met 5G-toepassingen. Het gaat onder meer om verbindingen tussen ambulancevoertuigen, het streamen van wedstrijdbeelden van PSV die gefilmd zijn met 360-gradencamera’s en labs voor het testen van 5G-toepassingen op de High Tech Campus.

Dat melden de gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson in een gezamenlijk persbericht. Het gaat om tests waarvoor door Het Agentschap Telecom een tijdelijke vergunning is verleend in de 3,5 Gigahertz frequentie. De centrale vraag is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden - zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen - oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Ook de gevolgen voor de gezondheid van burgers en de ruimtelijke inpassing komen aan bod.

Eén van de tests is ‘connected ambulances’. In die samenwerking tussen VodafoneZiggo, Ericsson, Philips, GGD-ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis wordt met 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance hulp op afstand geboden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Op de High Tech Campus Eindhoven komt een 5G-lab waar bedrijven (startups, mkb, multinationals), studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen testen en onderwerpen aan een praktijkproef. Daar onderzoeken betrokkenen of hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, korte responstijden (low latency) en de mogelijkheid om verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten en aan te sturen (internet of things) bijdragen aan maatschappelijke doelen en bedrijfsvoering. LUMO Labs, de in Eindhoven gevestigde investeerder en accelerator, krijgt als partner een aanjagende rol om startups en studentinitiatieven te selecteren en te begeleiden.

PSV

In het Philips Stadion van voetbalclub PSV zullen mogelijkheden worden onderzocht om met 5G-360-gradencamera’s voetballers vanuit een zelfgekozen blikveld te kunnen streamen. De kijker zit dan virtueel op de eerste rij of zelfs naast de wisselspelers in de dug-out, terwijl ze thuis vanaf de bank de wedstrijd volgen. Het officiële startsein voor de 5G-pilots werd gegeven door algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar, die vanuit Amsterdam per hologram aanwezig was in Eindhoven. Hij tekende een convenant met PSV-directeur Toon Gerbrands.

Ook zijn er plannen om op afstand via 5G een popconcert of evenement bij te kunnen wonen in het Eindhovense poppodium. Daarbij zijn 5G-experimenten mogelijk, bijvoorbeeld door toevoeging van een digitale laag met extra informatie.

Belangen burgers

Jeroen Hoencamp, directeur van VodafoneZiggo, is blij met Eindhoven als nieuwe testlocatie voor 5G. ‘Wij werken hard aan het netwerk van de toekomst, zowel vast als mobiel. Daarom doen we – samen met andere partijen en ondernemers – al pilots in 5Groningen waar we met simulaties nieuwe technieken zoals netwerk-slicing en edge computing uitwerken. Tot nu toe hadden wij geen mogelijkheden om dat met gebruik van de 3,5GHz frequentie te testen. Daarom zijn we opgetogen dat we onder de rivieren binnenkort echt 5G kunnen beproeven met de 3,5GHz-testlicentie in Eindhoven.’

Stijn Steenbakkers, wethouder Economie, Brainport, Onderwijs en Innovatie van de gemeente Eindhoven, zegt: ‘Voor ons als gemeente staat het welzijn van onze inwoners altijd voorop. Wij vragen daarom aan partijen om via onafhankelijk onderzoek, transparante metingen en voorlichting aan de omwonenden aandacht te geven aan vragen en zorgen over mogelijke gezondheids- of ruimtelijke effecten. De partijen hebben afgesproken dat deze verantwoordelijkheden in elk projectplan worden vastgelegd.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Pim, ik heb me meerdere malen afgevraagd bij dit soort artikelen hoe men tot een implementatiebeslissing is gekomen, met name wat men heeft gedaan met de gezondheidsproblematiek rondom 5G. Buiten dat, een mooi project.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-29T11:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.