GSMA ontkent verband tussen 5G en coronavirus

Branchevereniging veroordeelt in brand steken 5G-masten

Dit artikel delen:
5G

Belangenvereniging van telecomoperatoren GSMA benadrukt dat er geen verband is tussen straling afkomstig van 5G-masten en het coronavirus. De vereniging veroordeelt ook de verschillende aanvallen tegen 5G-masten die dit weekend in Nederland (Brabant) en het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden.

Ze benadrukt bovendien dat het in crisistijd cruciaal is om de gezondheids-, onderwijs- en hulpdiensten en bedrijven draaiende te houden. Omroep Brabant berichtte eerder dat er afgelopen weekend een telefoonmast in brand is gestoken in Liessel. In de omgeving van de mast zijn er leuzen tegen de komst van 5G gevonden. Hoewel het onderzoek naar de oorzaak nog loopt, wijst alles op brandstichting. Eigenaar Cellnex Telecom gaat dan ook aangifte doen, zo laat manager Ed Boerema weten. In september was er ook al brand bij een andere mast in Brabant.

Corona door 5G?

Ook in Groot-Brittannië zijn er al verschillende masten gesneuveld. De BBC meldt dat afgelopen week maar liefst drie masten zijn omgehaald in Birmingham, Liverpool en Melling. De activisten vrezen voor gezondheidsproblemen door de sterkere straling en leggen zelfs een verband tussen 5G en de huidige coronacrisis. Zo is er een theorie die suggereert dat 5G het immuunsysteem onderdrukt. Een andere opvatting wil dat het virus de straling gebruikt om te communiceren en slachtoffers uit te kiezen. Ook zou door de straling de verspreiding van het virus versneld worden. De Britse omroep benadrukt echter dat de golven niet-ioniserend (ongeladen) zijn. Dit betekent dat de golven te weinig energie bevatten om de chemische verbanden in het menselijk dna aan te kunnen tasten. Ook verspreidt het virus zich nu in Britse steden waar 5G nog ontwikkeld moet worden en ook in landen als Japan en Iran moet de technologie nog geadopteerd worden.

Desinformatiecampagne

De GSMA veroordeelt de activisten en spreekt van een desinformatiecampagne die aanzet tot angst, agressie en vandalisme tegen de kritieke infrastructuur en essentiële onderhoudsmedewerkers die onze openbare diensten en de economie draaiende houden.

De branchevereniging roept internetreuzen, contentproviders en sociale-mediaplatforms dan ook op om hun inspanningen te versnellen om het nepnieuws te verwijderen dat 5G koppelt aan de verspreiding van corona. ‘We dringen er ook bij regeringen over de hele wereld op aan snel actie te ondernemen tegen desinformatie, vandalisme en bedreigingen tegen technici van mobiele netwerken die in het veld werken’, aldus de club.

De vereniging verwijst ook naar een onderzoek van vorige maand dat benadrukt dat er geen gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan 5G. In het rapport, uitgevoerd door de Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling, staat dat er geen risico’s zijn voor mensen, inclusief kinderen, door blootstelling aan radiofrequenties van mobiele netwerken, waaronder 5G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

GSMA benadrukt dat er geen verband is tussen straling afkomstig van 5G-masten en het coronavirus?

Source / onderzoek?

Er kan geen verband zijn, G5 is een protocol en heeft niets te maken met de gebruikte frequentie of veldsterkte.
5G wordt gebruikt op 700MHz, 1200MHz en in de toekomst mogelijk rond de 25GHz, maar die frequenties moeten nog verkocht worden.
Mensen die denken dat er een verband is met het Corona virus moeten hun oude schoolboeken een inzien, vak natuurkunde, over radio straling (=elektro magnetische straling) en radio actieve straling.
Ter info: de zon produceert meer elektro magnetische straling, dan alle zenders op de aarde bij elkaar !

@GSMA wilt u zo vriendelijk zijn de volledige tekst van het onderzoek waaraan u refereert beschikbaar te stellen?
Ook zou ik graag weten hoe deze richtlijnen tot stand zijn gekomen? Vanuit welke discipline (technisch en/of medisch) is het onderzoek uitgevoerd? Zijn in het onderzoek ook Mega-data meegenomen over mensen die al enige tijd klachten ondervinden zoals oorsuizen, hoofdpijn of vermoeidheid als gevolg van straling?

U (@GSMA) gaat er per definitie vanuit dat ieder bericht over een mogelijke relatie tussen 5G en Covid-19, nepnieuws is.
Waar baseert u dit op?

Daarnaast maakt u zich zorgen over de gevolgen van informatie over de relatie tussen 5G en Covid-19 voor de kritieke infrastructuur en essentiële onderhoudsmedewerkers die onze openbare diensten en de economie draaiende houden.
Zo zijn er ook veel mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid op het moment dat uw kritieke infrastructuur gebruik gaat maken van 5G.

In uw plaats zou ik uw leden adviseren NIET te investeren in 5G frequenties voordat door gedegen onderzoek is vastgesteld dat de 5G techniek niet schadelijk is.

Op het moment heeft 5G de schijn tegen, denk aan:
- Zwitserland (en Hongarije?) waar de uitrol gestopt is vanwege een plotselinge toename van gezondheidsklachten bij een grote groep inwoners.
- De route die Covid-19 volgde naar Nederland, Wuhan (5G), Noord-Italië (5G) en Noord-Brabant (5G testen). A.u.b. medisch onderzoeken of hier een relatie bestaat tussen 5G en Covid-19.
- De veilingen van 5G fequenties die in Spanje, Frankrijk en Oostenrijk zijn uitgesteld.
- Neem kennis van de vele onderzoeken die op het internet te vinden zijn. U zult daar veel goed gedocumenteerde bezwaren tegen 5G vinden.

Ik verzoek u vriendelijk doch zeer dringend eerst uw huiswerk te doen alvorens providers om censuur te vragen.

Met vriendelijke groet

https://www.jrseco.com/nl/eu-5g-appel-wetenschappers-waarschuwen-voor-mogelijke-ernstige-gezondheidseffecten-van-5g/

@Ron Bakker : een dergelijk stellig oordeel is m.i. niet bevorderlijk voor een discussie en ja 5G is een protocol en geen EM straling maar de implementatie hangt wel samen met bepaalde frequenties en technologie om gerichte EM bundels te stralen.
Er is verder voldoende serieuze argumentatie te vinden van mensen die zich wel zorgen maken over de effecten van EM straling en ik denk ook met reden. Sowieso is het feit alleen dat er mensen zijn die zich daar zorgen over maken al een reden om de discussie (op inhoud, met argumenten) hierover te voeren. En ook een kleine minderheid heeft hier een belangrijke stem omdat de uitrol van deze technologie het je inherent onmogelijk maakt om je er nog aan te onttrekken.Dat is met de huidige generaties bv 4G al niet anders natuurlijk maar 5G heeft wat extra scherpe kantjes. De industrie (en de politiek trouwens) die 5G wil promoten heeft het ook nog steeds niet nodig gevonden om geld en moeite te steken in het aantonen van de veiligheid ervan, wat het wantrouwen alleen maar aanwakkert. Het is trouwens niet zo dat alleen radio actieve of ioniserende straling schadelijk zou zijn. Schadelijkheid van die straling is wel veel lastiger om te ontkennen: de effecten zijn nogal direct. Maar als EM straling per definitie niet schadelijk zou zijn dan zou het wel heel knap zijn dat ze daar toch ook wapen toepassingen mee hebben kunnen ontwikkelen.

@Henk Blacquiere : De implementatie in niet afhankelijk van een frequentie, maar wel van bandbreedte, waarbij de vraag is, op welke frequenties deze bandbreedte beschikbaar zijn.
Het voordeel van 5G is juist, dat er gewerkt wordt met een (veel) lagere veldsterkte, omdat er gericht gewerkt wordt, maar ook omdat er meer antennes geplaatst worden, die met laag vermogen zenden.
Deze veldsterkte is niet veel meer dan die van een Wifi toegangspunt, of van de GSM die in je zak zit.
Vergelijk dit met een zendmast van GSM, die een enorme veldsterkte moet produceren, om aan groot gebied te bereiken.
Bij het werk aan deze masten is het zelfs verplicht om de straling te meten, omdat deze recht voor de antenne op korte afstand schadelijk is.
Dat EM straling niet schadelijk is, heb ik nergens gezegd, sterker nog: boven een bepaalde veldsterkte is het zeker wel schadelijk, dat is makkelijk te bewijzen, door van een portofoon de antenne te verwijderen en je vinger als antenne te gebruiken, geloof mij, dat het pijn doet en brandwondjes geeft :-)
Bedenk daarbij, dat een portofoon (meestal) een vermogen heeft tussen de 1 Watt en 4 Watt, dus veel meer dan een GSM toestel.

@Henk Blacquiere :
Ter info, ik heb 48 jaar ervaring als technicus met hoogfrequent techniek, zowel als monteur, service engineer, en als technicus.
Vertel eens waarom 5G schadelijk is, en de GSM is je zak niet, de portofoons en mobilofoons niet, Wifi niet, enz.

@Ron Bakker, bedankt voor de gedetailleerde technische informatie.
Zeer waardevol en voor mij interessant, echter voor de effecten op onze leefomgeving en ons lichaam vind ik onderzoek uitgevoerd door medici zeker zo belangrijk. Zoals een vriendin tegen mij zei, "als ik me ziek voel, ga ik naar een dokter en niet naar een technisch ingenieur."

Ik weet uit ervaring dat ik zeer voorzichtig moet zijn met betrekking tot het gebruik van een GSM (nooit in je broekzak stoppen, altijd een oortje gebruiken, bluetooth altijd uit) en Wifi ('s nachts uit, geen slimme meter en op kantoor zoveel mogelijk via een LAN werken), om fysieke klachten zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen.

Misschien kun je je nog herinneren dat een aantal jaren geleden de gehele wetenschap op zijn kop stond omdat men er in geslaagd was zwaartekracht golven aan te tonen. Een zeer bijzondere prestatie die echter ook duidelijk maakt dat de wetenschap nog lang niet alles kan onderzoeken, laat staan bewijzen.

Als er een nieuw medicijn wordt geproduceerd, wordt dit jarenlang getest op mogelijke gezondheidsrisico's voordat het op de markt wordt gebracht. Waarom worden technische producten die mogelijk een effect kunnen hebben op de gezondheid van mens of dier niet eerst uitvoerig getest alvorens ze worden toegelaten op de markt?

Ik denk (persoonlijke mening totdat het tegendeel bewezen is) dat we met zijn allen al veel nadelige gevolgen ondervinden van de technologische overkill. Covid-19 zie ik dan ook als een natuurlijke reactie op deze overkill en ik hoop van harte dat de mensheid op korte termijn in staat zal zijn dit te onderkennen.

Ik nodig dan ook alle technisch geschoolde deskundigen uit zich te verdiepen in dat wat tot nu toe "niet zichtbaar" is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-07T11:23:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.