Corona-app gedoopt tot CoronaMelder

Dit artikel delen:

Still van een voorlichtingsfilmpje over de corona-app van VWS.

De corona-app die het bron- en contactonderzoek van de GGD moet gaan aanvullen, heeft de naam Coronamelder gekregen. De app wordt de komende dagen door honderden Twentenaren getest. Half juli besluit het kabinet over de landelijke introductie.

Dit maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend via zijn eigen Twitter-account. 

De corona-notificatieapp is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en moet burgers sneller informeren wanneer ze in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon.

Noodwet

Overigens blijkt de app geen onderdeel meer te zijn van de bekritiseerde corona-noodwet. Die wordt flink aangepast; ook de handhaving in woningen van burgers wordt eruit gesloopt. Dit meldde het AD gisteren. Volgens de krant stellen Haagse bronnen dat er een ‘uitgeklede’ wet overblijft omdat anders het kabinet steun voor de wet dreigt te verliezen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Naar verwachting wordt de aangepaste noodwet vrijdag gepresenteerd.

De voorgestelde noodwet zou de overheid te veel rechten toekennen. Kamerleden, adviesorganen als de Raad van State, wetenschappers en privacywaakhonden uitten de afgelopen tijd forse kritiek. De meest gevoelige punten waren de corona-app en handhaving ‘achter de voordeur’ bij burgers. De app, die overigens strikt vrijwillig in de conceptwet genoemd stond, wordt nu helemaal uit de wet gehaald. Dit om de suggestie weg te nemen dat dat deze verplicht zou kunnen worden, hoewel juist expliciet in de wet stond dat dit niet zo is, aldus het AD.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is er misschien iemand die weet wie deze app heeft ontwikkeld? Ik weet dat het ministerie "het zelf doet", maar in de praktijk wordt er gewoon een bedrijf uitgenodigd om het ter plaatse uit te voeren en/of de resources te leveren.
En het zou allemaal open source worden zodat iedereen de code kan controleren.
Ik heb die source code nog nergens kunnen vinden.

De broncode van de duitse "corona app" is ook open source maar maakt nog steeds gebruik van Google en Apple's closed source APIs dus ja.


https://github.com/corona-warn-app/cwa-app-android

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-08T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.