KPN kiest Ericsson voor 5G-core

Dit artikel delen:
5G

KPN heeft Ericsson aangewezen als leverancier van apparatuur voor het core-netwerk voor 5G. De Nederlandse telecom- en ict-aanbieder voert een flinke vernieuwing door om het mobiele netwerk klaar te stomen voor 5G-toepassingen. De keuze voor Ericsson past in KPN’s securitybeleid om alleen een westerse partij te kiezen voor het core-netwerk. Daarmee kon Huawei worden uitgesloten als leverancier.

KPN meldt dat het gaat om een voorlopige overeenkomst met Ericsson en dat de eerste tests succesvol zijn verlopen. ‘Daarbij zijn datasessies en gesprekken gevoerd tussen meerdere locaties en werden autonome voertuigen verbonden met het nieuwe netwerk.’

In het najaar wordt een start gemaakt met de technische implementatie. Daarna wordt stapsgewijs het huidige mobiele core-netwerk uitgefaseerd, meldt KPN.

Volgens Ericsson wordt met de 5G-core-apparatuur een ‘significante’ bijdrage geleverd die ook de bestaande 2G-, 3G, en 5G-netwerken opwaardeert. Met de vanuit cloudtechnologie opgebouwde dual mode 5G-core is KPN volgens de Zweedse multinational klaar voor nieuwe data-toepassingen. Bijvoorbeeld voor iot en processen waarbij low-latency (nauwelijks vertraging) wordt gevraagd.

Huawei

In april 2019 werd bekend dat KPN het Chinese Huawei uitsluit als leverancier voor het core-netwerk van het nieuw te bouwen 5G-netwerk. Alleen een westerse partij mag de apparatuur leveren. KPN scherpte naar eigen zeggen het securitybeleid voor vaste- en mobiele-netwerkleveranciers aan.

Hoewel er nooit bewijs is geleverd, verdenken westerse landen Huawei nog altijd van nieuwe banden met de Chinese overheid en achten ze het risico te groot dat er via de 5G-netwerkapparatuur van Huawei data wordt doorgespeeld aan de Chinese regering.

Proximus

Onlangs maakte ook de Belgische telecomaanbieder Proximus bekend in zee te gaan met Ericsson. Het core-gedeelte voor mobiele data via 5G wordt door de Zweden geleverd en niet door voormalig huisleverancier Huawei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-15T10:30:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.