Europa loopt ver achter met 5G

Dit artikel delen:

Het aantal 5G-gebruikers zal de half miljard voor het eind van dit jaar ruimschoots passeren. 5G blijft op schema om de snelst geadopteerde mobiele generatie in de geschiedenis te worden, met abonnementen die toenemen met een snelheid van ongeveer een miljoen per dag. In Noordoost-Azië en in mindere mate Noord-Amerika groeit 5G als kool qua aantallen abonnees. Maar Europa gaat traag van start. Het zal langer duren voordat het publiek 5G massaal heeft omarmd. De trage uitrol in sommige landen is een extra belemmering.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility-rapport. Eind vorig jaar bedroeg het aantal 5G-abonnees in West-Europa slechts acht miljoen, een schijntje vergeleken met China waar de teller toen al op 173 miljoen stond. Uit de prognose voor 2026 blijkt dat Azië de 5G-markt blijft domineren. Voor Noordoost Azië worden 1,430 miljoen 5G-gebruikers verwacht tegen 360 miljoen in West-Europa en eenzelfde aantal in Noord-Amerika. Ook het mobiele dataverkeer ligt in China beduidend hoger dan in West-Europa en Noord-Amerika.

Wereldwijd blijft het dataverkeer jaar na jaar groeien. Het dataverkeer per smartphone lag eind 2020 overal in de buurt van de 11 GB per maand, een stijging met ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Naar verwachting zal dit cijfer tegen het einde van 2026 de 35 GB per maand bereiken.

De Covid-19-pandemie versnelt de digitalisering. De behoefte aan betrouwbare, snelle mobiele breedbandconnectiviteit is er door vergroot. Volgens het rapport hebben bijna negen op de tien communicatie-serviceproviders die 5G hebben gelanceerd, ook een aanbod voor 'fixed wireless access'  (4G dan wel 5G), zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Dit is nodig om het toenemende FWA-verkeer op te vangen, waarvan het rapport voorspelt dat het met een factor van zeven zal groeien in 2026.

Iot-technologieën, Narrowband (NB)-iot- en Cat-M-verbindingen (variant op 4G voor iot) zullen naar verwachting dit jaar met bijna 80 procent toenemen en bijna 330 miljoen verbindingen bereiken. In 2026 zullen deze technologieën naar verwachting 46 procent van alle mobiele IoT-verbindingen bezitten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-16T13:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.