5G stuwt mobiel dataverkeer omhoog

Dit artikel delen:

In het derde kwartaal van dit jaar werd meer mobiel dataverkeer gegenereerd dan al het mobiele verkeer tot eind 2016. 5G stuwt het verkeer extra omhoog. Nog spectaculairder is de toename van het mobiele dataverkeer sinds 2011: bijna driehonderd procent.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility Report. Eerdere verwachtingen dat 5G de snelst uitgerolde mobiele generatie tot nu toe zal worden, komen uit. Ericsson schat dat tegen het einde van dit jaar bijna 660 miljoen 5G-abonnementen zullen zijn verkocht. De stijging is te danken aan een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, mede gedreven door dalende prijzen van 5G-toestellen. Al bijna een kwart van de wereldwijd verkochte toestellen is geschikt voor 5G. 

In het afgelopen kwartaal was sprake van een netto-toevoeging van 98 miljoen 5G-abonnementen wereldwijd, het dubbele van het aantal nieuwe 4G-abonnementen. Eind dit jaar zullen 5G-netwerken naar schatting meer dan twee miljard personen dekken.

Volgens Ericsson is 5G op weg om in 2027 de dominante technologie voor mobiele toegang te worden, op basis van het aantal abonnementen wereldwijd. 5G zal dan goed zijn voor ongeveer 50 procent van alle mobiele abonnementen wereldwijd. Driekwart van de wereldbevolking leeft dan in een gebied met 5G-dekking. Bijna twee derde van het wereldwijde smartphoneverkeer gaat tegen dat jaar via 5G.

Iot

Breedband-iot is 2G/3G inmiddels voorbijgestreefd als het segment dat het grootste deel van de iot-toepassingen verbindt. Naar verwachting zal het tegen eind dit jaar goed zijn voor bijna de helft van alle cellulaire iot-verbindingen, vergeleken met 37 procent voor 2G/3G en zestien procent voor massive iot-technologieën (narrowband-iot en cat-m).

Nieuwe prognoses bevestigen de snelle toename van massale iot-implementaties in de komende jaren. Denk hierbij aan wearables voor e-health, het volgen van logistieke activa, milieumonitoring en slimme meters. Ook slimme apparatuur voor het volgen en bewaken van de productie is in opkomst. Verwacht wordt dat grootschalige iot-implementaties in 2027 iets meer dan de helft van alle cellulaire iot-verbindingen voor hun rekening zullen nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T11:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.