Deense app verlaagt druk op zorg tijdens pandemie

Dit artikel delen:
Dokter doctor arts mobiel mobile zorg health

De Delftse ict-dienstverlener Netcompany gaat de boer op met een Deense app die de druk op ziekenhuizen moet verlagen door patiënten tijdens een pandemie thuis te laten herstellen. De My E-Hospital-app maakt thuisobservatie mogelijk en is ontwikkeld voor patiënten met corona en andere virussen. Door minder ziekenhuisopnamen moet de werkdruk onder het zorgpersoneel verlicht worden en het verzuim teruglopen.

De app bestaat uit twee componenten. Met het cloudgebaseerd beheersysteem voor zorgplanning kunnen zorgverleners en artsen hun patiënten op een computer, tablet of mobiele telefoon monitoren.

Het tweede onderdeel is een omgeving waarin patiënten met hun telefoon of tablet hun gezondheidstoestand aan het ziekenhuis rapporteren. Thuis controleren ze elke dag zelf hun hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofverzadiging Een algoritme met vooringestelde grenswaarden classificeert vervolgens de toestand van de patiënt en stuurt deze informatie door naar de zorgverleners in het ziekenhuis.

Stoplicht

"De app helpt ook in het opvangen van andere pandemieën dan corona en het behandelen van mensen met chronische medische aandoeningen"

De app is gecertificeerd en ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksgroep van het Nordsjaellands Ziekenhuis vlakbij Kopenhagen. Een aantal ziekenhuizen in Denemarken heeft al belangstelling getoond voor implementatie van het systeem. De leverancier meldt niet of Nederlandse ziekenhuizen geïnteresseerd zijn.

Volgens de aanbieder biedt E-Hospital de mogelijkheid om de ‘pandemische paraatheid’ en de ‘weerbaarheid’ van de Nederlandse zorg te versterken. ‘Thuisopname van patiënten zorgt voor minder druk op de ziekenhuizen in een mogelijke najaarsgolf van Covid-19, maar helpt ook in het opvangen van andere pandemieën en het behandelen van mensen met chronische medische aandoeningen.’ Naast het vrijmaken van bedden wordt het verspreidingsrisico van een virus onder het personeel verlaagd, voelen mensen zich minder ziek door het psychologische effect van een ziekenhuisomgeving en wordt waardevolle tijd vrijgemaakt voor artsen en verplegers, stelt Netcompany.

Personeelstekort

Volgens Netcompany-directeur Andre Rogaczewski los je personeelsproblemen op korte termijn niet op. 'Maar digitalisering in de zorg biedt op de lange termijn wel oplossingen.’ Hij wijst op onderzoek waaruit blijkt dat Nederland afstevent op een tekort van ruim 140.000 zorgmedewerkers in 2031. ‘Met rigoureuze opschaling van digitale zorg kan over drie jaar al dertig procent van alle zorg thuis plaatsvinden. Dat zorgt bovendien voor een flinke kostenbesparing. De gemiddelde kosten van een bed op een verpleegafdeling zijn vijfhonderd euro per dag', aldus Rogaczewski.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik was ooit eens op een congres waar ik dit soort digitale optimisme in de zorg bestempelde als de therapie van dr. Mengele omdat een zelfregie in de zorg alleen mogelijk is bij zelfredzaamheid. En ja, ik ben zelfredzaam en heb ook enige medische training ondergaan en daarom ben ik dan ook zo uitgesproken in mijn mening want zorg is meer dan een instrumentele monitoring. Andre Rogaczewski redeneert tenslotte als gebruikelijke boekhouder vanuit het aanbod waardoor de patient een excelsheet wordt, een ontmenselijking in de zorg die je als lijdend voorwerp niet wilt.

Oja, ik was nog mild op het congres want ik kreeg het idee dat de zorgverleners de beeldschermdokters graag uit het raam hadden gegooid. Dat kwam vooral omdat iemand algoritmisch de behandeltijd had bepaald en daarop de declaraties bepaalde. Dit boekhoudkundige genie was vergeten dat als iemand niet de zelfredzaamheid heeft om de voeding tot zich te nemen de dood voorspelbaar is. Dus naast hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofverzadiging moet je daarom ook nog kijken naar een mogelijke gewichtsafname en de vochtafscheiding om een paar andere KPI's te noemen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-10T11:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.