Bedrijven overwegen massaal een ChatGPT-verbod

Dit artikel delen:

84 procent van de Nederlandse bedrijven overweegt ChatGPT en andere generatieve-ai-toepassingen op zakelijke apparaten te verbieden of heeft inmiddels een verbod ingesteld. Wereldwijd ligt dit percentage op 75 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Blackberry. De mobieltjesmaker stelt dat 65 procent van de Nederlandse organisaties aangeeft dat het verbod op generatieve ai bedoeld is voor de lange termijn of zelfs permanent is. Volgens het bedrijf bewijzen de resultaten dat er veel onzekerheid en onwetendheid heerst over generatieve-ai-oplossingen.  

Hoewel veel organisaties nog niet overtuigd zijn van de mogelijkheden, erkent de meerderheid van de Nederlandse bedrijven dat generatieve-ai-toepassingen op de werkplek efficiëntie (56 procent) en innovatie (52 procent) verhogen. Ook denkt de helft dat generatieve ai creativiteit kan verbeteren, concluderen de onderzoekers.

Als het gaat over de inzet van generatieve-ai-tools om cybersecurity te verbeteren, is een meerderheid van de Nederlandse respondenten (78 procent) er voorstander van om ai in te zetten. 78 procent van de Nederlandse ict-besluitvormers vindt dat organisaties mogen bepalen welke apps op zakelijke apparaten van medewerkers zijn toegestaan.

Europese ai

Shishir Singh, hoofdverantwoordelijk voor cybersecurity bij Blackberry, vindt dat organisaties aan de slag kunnen gaan met generatieve-ai-toepassingen, maar dat ze hier wel zorgvuldig mee moeten omgaan. Binnen het bedrijf wordt op een ‘gecontroleerde en veilige manier’ met zakelijke generatieve-ai-toepassingen gewerkt, stelt hij zonder dat verder toe te lichten.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat veel andere organisaties nog sceptisch tegenover deze ai-tools staan, waardoor zij veel kansen mislopen. Door de komst van ai-regelgeving, zoals de Europese Ai-act, kan deze onzekerheid en onwetendheid echter bij organisaties weggenomen worden’, aldus Singh. In zijn ogen zijn generatieve-ai-applicaties in combinatie met regelgeving een ‘gouden combinatie’ voor meer zichtbaarheid, monitoring en beheer van applicaties die op de werkplek worden gebruikt.

Het onderzoek is tussen juni en juli 2023 uitgevoerd onder tweeduizend ict-beslissers in de VS en Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Japan en Australië.

Rabobank

Onlangs werd bekend dat de Rabobank het gebruik van generatieve ai zoals ChatGPT en Google Bard op zakelijke apparatuur van medewerkers aan banden legt. Dat gebeurt totdat er beleid is geformuleerd over het gebruik en de risico's van die toepassingen. Er werd binnen de bank veel geëxperimenteerd zonder dat de kaders duidelijk waren, liet directeur innovatie en technologie Bart Leurs weten. Softwareontwikkelaars mogen nu pas na goedkeuring van een aanvraag in een beschermde omgeving experimenteren met generatieve ai.

Waarschijnlijk zijn er veel meer bedrijven die generatieve ai een halt toe roepen, maar hangen ze dat niet aan de grote klok.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik zo vreemd vindt m.b.t. het hele gebeuren omtrent ChatGPT; het is net of het de hele wereld ontgaan is dat dit er zat aan te komen. Als gerenommeerde bedrijven nu pas in actie komen, inclusief de staat, Wie heeft er dan liggen slapen?

Het is een kwestie van tijd en dan mogen menselijke softwareontwikkelaars alleen nog onder dat soort restrictieve condities ingezet worden.

Yes Rob,
Bidibidibidibidi

Troost je, Twiki of hoe je ook heten mag. Je bent niet de enige. Misschien alleen wel de domste. Bill Gates zei het afgelopen week ook al op Medium: "People don't realize what's coming".

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-29T11:41:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.