VS subsidieert VoIP-afluister- en traceersysteem

Dit artikel delen:

Onderzoekers van de George Mason University in Virginia krijgen een subsidie van 300.000 dollar om software te ontwikkelen waarmee de bestemming van een VoIP-gesprek kan worden achterhaald, zelfs als dat gesprek via een anonieme centrale wordt afgehandeld.

De subsidie moet een werkend prototype opleveren van een ‘tracing’ applicatie die wellicht zou kunnen uitgroeien tot de opvolger van het omstreden Carnivore-systeem van de FBI. Het onderzoek moet zorgen voor “thans nog ontbrekende wapens in de strijd tegen misdaad en terrorisme”.
Het onderzoek strekt zich eerder uit tot het onthullen van alle partijen die betrokken zijn bij bijvoorbeeld een Skype-gesprek dan dat het de inhoud van de conversatie zal analyseren, aldus een bericht op de nieuwssite The Register. Software-lector Xinyuan Wang van de George Mason Universiteit heeft een techniek ontwikkeld om ‘tracer’-pakketjes mee te sturen in de IP-communicatie van een verdachte.

Het verstrekken van deze subsidie komt enkele dagen na het vastleggen door de FCC (Federal Communications Commission) van aftapregels voor VoIP-dienstverleners. Die moeten opsporingsinstanties dezelfde mogelijkheden bieden voor het aftappen van gesprekken als hun ‘traditionele’ switched telecom-collega’s doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-11T10:44:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.