Re-integratiepotje voor ict'ers te klein

Een ict'er die zes maanden werkeloos is kan van het UWV maximaal vijfduizend euro krijgen om te re-integreren. Dure ict-opleidingen zorgen er echter voor dat ze meer re-integratiegeld nodig hebben.

Ict'ers die langer dan een half jaar werkeloos zijn, kunnen gebruik maken van de Individuele Re-ingratie Overeenkomst (IRO). Per werkzoekende is 2500 euro beschikbaar voor een re-integratietraject. Als er duurzaam werk gevonden wordt en een arbeidscontract van minimaal zes maanden, betaalt het UWV 2500 euro extra. Er is dus maximaal vijfduizend euro beschikbaar.

"Ook het UWV weet dat ict-opleidingen duur zijn", zegt Jack Portegijs van het re-integratiebureau ICTatWork. Waar een opleiding noodzakelijk is, vindt hij het lastig met vijfduizend euro toe te komen. "Om voor een IRO in aanmerking te komen moet je eerst een plaatsingplan schrijven. Komt dit plan boven de vijfduizend euro, dan wordt dat in eerste instantie eigenlijk altijd door het UWV afgewezen. Wie de juiste weg naar extra scholingsgeld weet, kan voor ict'ers een veel hoger bedrag los krijgen. Bedragen tot tienduizend euro zijn geen uitzondering. Je moet daarbij natuurlijk wel aantonen dat scholing noodzakelijk is", aldus Portegijs. "Cliënten, dus ook ict'ers, kunnen het bedrag krijgen wat ze nodig hebben, mits ze kunnen aantonen dat een hoger bedrag noodzakelijk is. We bekijken de aanvraag op de persoonlijke situatie, naar wat er mogelijk is op het (ict-) gebied en wat wenselijk is honoreren we. Er wordt altijd gekeken naar wat er voor die cliënt de beste en kortste weg is om aan het werk te komen", aldus het UWV in een reactie.

Opleiding is niet altijd nodig
Re-integratie- en bemiddelingsbureau Reoplus vindt inderdaad dat het IRO-bedrag wat laag is, maar vaak lukt het wel beneden het maximaal beschikbare bedrag te blijven. "Alles staat of valt met een goed cv. Je moet zorgen dat de kandidaat zich goed profileert en dat hij wordt voorgesteld aan de juiste opdrachtgevers. Daar is niet altijd een opleiding voor nodig", aldus Huib Moerman van Reoplus. Het bemiddelingsbureau zoekt voor de kandidaten die wel een opleiding nodig hebben naar een kosteneffeciënte manier, bijvoorbeeld door ‘inhouse'-trainingen. Als er meer dan vijfduizend euro voor het traject nodig is, duurt het te lang om toestemming van het UWV te krijgen. Dit vanwege de bureaucratie, aldus Moerman.

Portegijs weet uit ervaring dat hij bij scholing snel zevenduizend euro nodig heeft per ict'er.. Toch vindt hij niet dat het IRO-bedrag voor ict'ers verhoogd moet worden. "Als er meer geld nodig is voor re-integratie van een cliënt, dan vinden we dat", zegt hij. Over het algemeen krijgt Portegijs uiteindelijk het gevraagde bedrag, omdat het UWV de noodzaak van meer ict'ers op de arbeidsmarkt ook inziet. Portegijs: "De ruimte is er wel. Het geld is uiteindelijk ook beschikbaar. Maar het vraagt wat overtuigingskracht".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het bedrag is vaak alleen maar te weinig omdat er teveel opgaat aan geld voor het retegratiebedrijf. Ik heb zelf een IRO gehad en moest het doen met een boekenset en het betalen van de examens. Van de overige bemiddeling van het retegratiebedrijf heb ik geen gebruik hoeven maken omdat ik zelf een baan heb kunnen vinden.
In principe mocht ik me nog gelukkig prijzen omdat bij het shoppen naar retegratiebedrijven er bleek dat er voor de opleiding nog minder vrij werd gehouden.
Retegratiebedrijven .......big business

Beste mensen,

U kent nog kliq, bestaat niet meer. Wat volgt nu. Herintegratie met baan garantie. Ik heb het zwart op wit. Waar is dan die baan? Ik vindt het zonde om mensen een rad voor ogen te draaien. Zelf geven ze alleen advies, dat is duur. Je bent alleen een Sofi of ID waar geld aan verdiend wordt. Het is maar gevoelloos. Succes.

Groetjes;

HA.

Je mag wel een opleiding volgen van het re-integratiebedrijf. Maar dan moet een eventuele werkgever wel een baan garanderen. Dat is vaak niet het geval.
Dit is ook logisch want het re-integratiebedrijf denkt commercieel. Het UWV denkt niet commercieel, want die betalen 2500 euro aan het re-integratiebedrijf, ook al krijgt de uitkeringsgerechtigde geen baan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-26T11:53:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.