Imago en cultuur oorzaak tekort aan ICT-vrouwen

Er zijn veel initiatieven ontplooid om meer meisjes en vrouwen bij de ict te betrekken. Toch lijkt het alsof er weinig resultaat is. Volgens Antoinette Taillie van het VHTO, de organisatie die veel van de initiatieven organiseerde, is dat onjuist. Het vereist alleen geduld om het ict-imago te verbeteren en een cultuuromslag te bereiken.

Het beeld dat alle initiatieven om meisjes en vrouwen te betrekken bij de ict-sector weinig succesvol zijn, is volgens Antoinette Taillie onjuist. De projectmanager bij de VHTO, het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, vindt het te vroeg om te oordelen. "We zien wel degelijk een toename van meisjes bij opleidingen op het snijvlak van ict en andere disciplines. Na afloop zijn het juist de meisjes die als eerste worden weggeplukt door de werkgevers."

Een van de initiatieven van de VHTO is Ict-Ster, dat werd opgezet in samenwerking met vijftien partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, beroepsverenigingen en kenniscentra. Sinds 2005 zijn binnen Ict-Ster talloze activiteiten opgezet om meiden te interesseren in het vak en te helpen bij het kiezen van opleiding en baan.

Taillie is overtuigd dat de initiatieven succesvol kunnen zijn, maar dat er wel een imagoverbetering en cultuuromslag nodig is. "In Nederland is het voor meisjes not done om te kiezen voor techniek of informatica. Jongens houden zich met techniek bezig en meisjes zouden dat niet kunnen. Als meisjes op de middelbare school een natuurprofiel kiezen, wordt hen gevraagd of ze daar wel zeker van zijn."

Om het ict-imago bij te schaven, organiseert Ict-Ster onder andere speeddates waarbij vrouwelijke ict-professionals hun enthousiasme proberen over te brengen op meiden in het voortgezet onderwijs. Ook hamert de organisatie op verbetering van de informatievoorziening over de breedte van ict-opleidingen en het werkveld.

Naast het voortgezet en hoger onderwijs richt de VHTO zich op herintredende vrouwen, de overheid en het bedrijfsleven. Zo verzorgt de organisatie een oriëntatietraject voor herintreedsters en adviseert de overheid over meisjes en vrouwen in de ict. Voor ict-bedrijven heeft Taillie nog een tip: "Laat weten dat je vrouwen binnen je organisatie wilt hebben en zorg dat die boodschap bij de doelgroep aankomt. Het zou zonde zijn om het vrouwelijk arbeidspotentieel onbenut te laten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij geen verrassende conclusie. Kijk naar het voorpagina artikel van computable op 14 sept. "ICT'er onder constante stress", vrouwen zijn wel wijzer en kiezen voor een baan met minder stress, minder reistijd en meer zekerheid.

Veel initiatieven, maar nog steeds weinig vrouwen werkzaam in de ict. De gemiddelde verhouding man - vrouw in de ict-branche is nog niet 1 op 10. Een mager percentage van 10 procent, dat gelukkig niet opgaat voor Pecoma Business Technology. Het percentage vrouwen in onze organisatie is 20 procent en in het MT is de verhouding bijna fifty-fifty. Hoe dat komt? Imago, cultuur? Misschien hebben wij die cultuurslag al geslagen. Met ons credo denkkracht, daadkracht en voelkracht, is dat laatste 'voelkracht' uniek in de it-wereld. Inlevingsvermogen, gesprekspartner zijn voor je klant en gezamenlijk tot oplossingen komen. Ook intern is voelkracht goed geworteld: van flexibele werktijden tot betrokken collega's en open sfeer en communicatie. Wat het imago van ict betreft, dat is inderdaad toe aan verfrissing. Wie nu nog het beeld heeft van de ict'er als eenzame Whizz-kid verscholen achter een stoffige computer, moet eens rondkijken op de ict-afdeling of bij de ict-dienstverleners. Maar om het Whizz-kid imago van ict definitief te laten verdwijnen, maken wij graag gebruik van het jonge vrouwelijk talent!

Dat vrouwen worden gepaaid voor een ict opleiding is mooi en dat ze vervolgens door werkgevers worden binnengehaald is ook mooi.. en dan.
Dat is het probleem. Ik heb zelf twaalf jaar ervaring in het vak en heb de eerste jaren als fantastisch beschouwd. Toen werkte ik nog als techneut bij een internationaal NOS-bedrijf. Daar kreeg ik de kans, kon ik zijn wie ik was. Ik kreeg de kans om me te ontplooien en zo slim te zijn als ik was. Ik mocht me uiten. Daarna via Dublin en een software bedrijf waar ik het net zo naar mijn zin heb gehad terecht gekomen in de detacheringswereld.. Op een interne helpdesk servers beheren was voor mij een eitje, de mannen die support kwamen vragen spraken langs me heen naar de veel minder ervaren jongen achter mij. Ze vroegen het liever aan hem dan aan mij. Dit is een klein pietluttig voorbeeld van hoe vrouwen worden genegeerd in Nederland. Ik heb me altijd tien keer extra bewezen en o ja geloof mij, altijd bereikt wat er bereikt moest worden in projecten, maar nu ben ik moe en wil ik gewoon in een normale omgeving lekker mijn werk doen met het plezier dat ik in de eerste jaren had. Wellicht vind ik dat in die bedrijven waar de cultuurswitch al heeft plaatsgevonden. Ik vraag het me af. Ik hoop het in ieder geval wel.

Zolang er moeilijk wordt gedaan om part-time te werken en thuis te werken zullen de vrouwen wegblijven uit deze branche.
Wat moet een vrouw met een leaseauto? Ze werkt liever part-time en wil een goed onderkomen voor haar kind. Zelf wil ik 32 uur per week werken, maar dat is al een probleem. Ik denk, ben je op zoek of niet. Wij vrouwen zijn vaak beter in staat om te plannen. Als je kinderen hebt en je werkt,dan moet je wel. Veel vrouwen kunnen de hoeveelheid werk doen in minder uren dan mannen. Allereerst omdat de meeste vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Mannen hebben andere belangrijke eigenschappen, die net zo waardevol zijn.
Ik vind het best als er weinig vrouwen in de ict zijn. De branche moet gewoon hun mond houden of iets gaan doen oa part-time werken.
Tevens is het zoals Petra zegt, vrouwen worden niet serieus genomen in dit vak. Ook daar zou deze branche iets aan moeten doen. Maar nee de branche zeurt. Hou gewoon je mond als je verder niets doet. Dat doet de bouwbranche ook.

Zelf ben ik sinds augustus begonnen aan de opleiding MBO ICT, en ja, het enige meisje in de klas op niveau 4. Ik heb daar geen problemen mee, al zijn er al weer dingen die me opvallen.
Vrouwen kunnen inderdaad beter plannen. Ze zijn zeer vrij hier op school en eigenlijk is het al of je dus al op de werkplek zit en moet je het zelf allemaal doen, de leraar doet het niet voor je. Dit is juist goed, daar worden jongeren wat harder van en word het geen luizenleven, kan je het niet aan pech. Ik begrijp niet wat een vrouw nou wil, je kan zoveel kanten op en doorleren/doorgroeien. Als een vrouw zich kan ontplooien in dit wereldje dan kan ze veel gaan doen. Met alleen een echt vrouwenberoep ( denk aan kapster ) kom je niet ver.

misschien kijken naar http://www.linuxchix.org voor imago verbetering.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-21T09:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.