Nederland leidt onderzoek educatieve games

Nederland speelt een voortrekkersrol in Europees onderzoek naar educatieve games. Opleidingsorganisatie Open Universiteit meldt dat het de komende vier jaar een omvangrijk Europees onderzoeks- en innovatieproject leidt over educatieve gaming. Het onderzoekt samen met twintig andere partijen de mogelijkheden van het gebruik van games bij onderwijs en trainingen. De Europese Unie heeft een budget van negen miljoen euro beschikbaar gesteld.

De door de EU beschikbaar gestelde negen miljoen euro wordt verdeeld onder twintig universiteiten, bedrijven en instellingen uit tien verschillende landen. Die partijen hebben onder de noemer Rage-project een voorstel ingediend bij de Horizon2020-competitie van de Europese Unie en dat is gehonoreerd.

Vanuit Nederland zijn behalve de Open Universiteit ook de Universiteit Utrecht en Stichting Praktijkleren bij het project betrokken. Projectleider is prof. dr. Wim Westera van het Welten-instituut, het onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie van de Open Universiteit. De aan Rage verbonden organisaties hebben tot doel om hoogwaardige nieuwe technologieën te ontwikkelen die de productie van educatieve games vereenvoudigen en de werkzaamheid vergroten. Het project start in februari 2015.

Componenten voor ontwikkelaars

De Open universiteit meldt in een toelichting: 'Er zijn hoge verwachtingen ten aanzien van de mogelijkheden van het gebruik van games in onderwijs en training. Binnen de EU is een hele industrie aan het opkomen die dergelijke educatieve games ontwikkelt, maar die industrie is nog te gefragmenteerd om op wereldvlak te concurreren.'

De Open universiteit en partners gaan componenten en diensten ontwikkelen die game-makers kunnen gebruiken om snel en efficiënt goede games voor onderwijs en training te ontwikkelen. Deze componenten en diensten worden aan game-ontwikkelaars beschikbaar gesteld via een online sociale ruimte (voorlopig het Rage ecosysteem genoemd). De game-industrie kan daaruit putten, maar ook zelf dingen toevoegen.

Horizon2020

Horizon2020 is een Europees subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie in Europa. Het is een belangrijke pijler van de Innovatie-Unie, een initiatief van de EU. Doel van de Innovatie-Unie is het versterken van de mondiale concurrentiepositie van Europa.

Het door de Open Universiteit ingediende Rage project is - als enige van de ingediende projecten - goedgekeurd als onderzoeks- en innovatieactiviteit op het gebied van ‘advanced digital gaming/gamification technologies’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-12T09:43:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.