CWI reikt Van Wijngaarden Award 2016 uit

award

Wiskundige Sara van de Geer en informaticus Xavier Leroy hebben de Van Wijngaarden Award 2016 toegekend gekregen. Deze prijs is uitgereikt ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. De prijs, die elke vijf jaar wordt toegekend, is bestemd voor wetenschappers die een bijzondere betekenis hebben voor deze vakgebieden. Dit jaar is een speciale editie omdat ook de honderdste geboortedag van Adriaan van Wijngaarden, computerpionier en naamgever van de prijs, wordt herdacht.

Sara van de Geer is een Nederlandse wiskundige op het gebied van statistiek en de statistische leertheorie. Ze werkt als hoogleraar aan de wiskundefaculteit van het Zwitserse ETH Zürich en is momenteel voorzitter van de Bernoulli Society for Mathematical Statistics and Probability. Ze is één van de grondleggers van toepassingen van de theorie van empirische processen - een deelgebied van de kansrekening - binnen de statistiek.

Xavier Leroy is senior onderzoeker bij het Franse Inria, waar hij hoofd is van het Gallium-onderzoeksteam. Zijn onderzoek richt zich op programmeertalen en -technieken, en de formele verificatie van software met programmabewijzen en statistische analyse. Hij is de architect en één van de hoofdontwikkelaars van de OCaml functionele programmeertaal en van CompCert, een formeel geverifieerde compiler voor C.

Het is de derde keer dat de Van Wijngaarden Award wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Nancy Lynch en Persi Diaconis (2006) en Éva Tardos en John Butcher (2011). De Van Wijngaarden Award bestaat uit een bronzen sculptuur van Hanneke van den Bergh.

Van Wijngaarden-jaar

De Van Wijngaarden Award is vernoemd naar Adriaan van Wijngaarden (1916 - 1987), die op 2 november exact 100 jaar geleden werd geboren. Van Wijngaarden stond als hoofd van de rekenafdeling van het Mathematisch Centrum aan de wieg van de computer in Nederland en is daarmee van onschatbare waarde geweest voor het CWI en de introductie van de computer in Nederland. Van Wijngaarden legde ook mede de basis voor hedendaagse gangbare programmeertalen en wordt gezien als één van de grondleggers van de informatica in Nederland. Later was hij van 1961 tot 1980 directeur van het Mathematisch Centrum, dat tegenwoordig Centrum Wiskunde & Informatica heet.

De uitreiking van de Van Wijngaarden Awards is één van de onderdelen van de festiviteiten rondom het Van Wijngaardenjaar 2016. Bij het CWI loopt nog een tentoonstelling van historische computermaterialen. Ook heeft het instituut een boek uitgegeven over de vroegste geschiedenis van de Nederlandse computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-09T13:09:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.