FutureNL biedt ai-cursus aan basisscholen

Leerlingen technologie

Stichting FutureNL introduceert een lesmodule over kunstmatige intelligentie (ai) voor het primair onderwijs (po). Basisscholen krijgen gratis toegang tot het pakket dat bestaat uit vijf lessen. De Nationale AI-cursus Junior-module wordt vanaf 4 september door honderden scholen in gebruik genomen. Koningin Máxima is bij de aftrap aanwezig op CBS de Rank in Toldijk.

De lesmodule is geschikt voor kinderen van tien tot vijftien jaar en laat hen op een laagdrempelige manier kennismaken met kunstmatige intelligentie. De module telt vijf lessen en is ontwikkeld door FutureNL in samenwerking met de Nationale AI Cursus.

Leerlingen gaan tijdens het lesprogramma aan de slag met concrete voorbeelden van kunstmatige intelligentie en leren hoe de technologie in de praktijk haar toepassing kent. Ook is er aandacht voor andere technologieën in relatie tot kunstmatige intelligentie, zoals algoritmes en machine learning.

Daarnaast moeten leerlingen nadenken over wat kunstmatige intelligentie voor de toekomst kan betekenen en is bewustwording een belangrijk onderdeel van het lespakket. De kinderen wordt geleerd hoeveel data we dagelijks online achterlaten, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, hoe ze hier invloed op kunnen uitoefenen en vooral bewust mee omgaan.

Koningin Máxima

De ai-cursus wordt na de zomervakantie op 4 september in gebruik genomen. Stichting FutureNL zegt dat ruim honderd scholen in Nederland zich hebben ingeschreven voor de lesmodule. Koningin Máxima is verbonden aan de aftrap van het lespakket. Zij is bij CBS de Rank in Toldijk aanwezig om de eerste les bij te wonen.

Het ai-lespakket wordt als eerst door het primair onderwijs in gebruik genomen. De aftrap voor het voortgezet onderwijs is 11 oktober en het lesmateriaal voor Pabo's volgt 29 november.

FutureNL

Stichting FutureNL wil leerlingen in Nederland voorzien van de digitale vaardigheden en kennis die nodig zijn in de toekomst. De stichting stelt dat scholen hier te weinig aandacht voor hebben door te weinig tijd, te weinig budget, te weinig computers in de klas of omdat het te ingewikkeld lijkt te zijn. FutureNL ontwikkelt lesprogramma’s en verstuurt wekelijks ‘Digi-doener’-lessen naar de leerkrachten die zich hiervoor hebben ingeschreven. Deze lessen bestaan uit een docentenhandleiding met uitleg over het onderwerp van de les, een lesbrief voor de leerlingen en slides voor op het scherm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-12T10:52:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.