Vijf Nederlandse concerns willen kickstart voor ai

Vijf Nederlandse bedrijven, Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips, willen meehelpen Nederland verder op te stoten in de vaart der volkeren als het gaat om artificiële intelligentie (ai). Zij hebben daarvoor het steunprogramma Kickstart AI bedacht met initiatieven voor het versterken van ai-onderwijs, -talent en -innovatie in Nederland.

De lat ligt hoog bij het vijftal voorvechters voor ai-ontwikkeling in Nederland. Het doel van Kickstart AI is namelijk het overbruggen van de kloof op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen Nederland en andere landen, zoals het VK, de VS en China, die op dit vlak flinke vooruitgang hebben geboekt. Om de positie van Nederland als pionier en uitvinder van nieuwe technologie te behouden, moeten de Nederlandse overheid, bedrijven, organisaties en universiteiten een inhaalslag maken met betrekking tot structurele investeringen en de beschikbaarheid van wereldwijd ai-talent.  

Kickstart AI ontplooit hiervoor initiatieven om de onderwijscapaciteit te vergroten, de ontwikkeling van de ai-gemeenschap in Nederland te bevorderen en de positie van Nederland als kennishub op het vlak van kunstmatige intelligentie versterken.

Eerste initiatieven

De eerste drie initiatieven van Kickstart AI zijn bekend:

1) 'Ai-superchallenges': Een competitie om het wereldwijde profiel van Nederland te verbeteren door wereldwijd ai-talent te mobiliseren bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onder meer zorg en mobiliteit;

2) Academische benoemingen: Investeren in publiek-private samenwerking door gezamenlijke benoemingen van hoogleraren en universitair (hoofd)docenten, waardoor de volgende generatie ai-talent toegang krijgt tot onderwijs, training en vooraanstaande academici. De eerste toezegging betreft vijf gezamenlijke benoemingen bij academische instellingen in Nederland door ieder voortrekkersbedrijf in Kickstart AI, waardoor in totaal vijfentwintig posities worden gecreëerd;

3) Nationale AI-Cursus: Als onderdeel van een bredere inspanning om de kennis en acceptatie van kunstmatige intelligentie ai in Nederland te vergroten, gaan de Kickstart AI-bedrijven de Nationale AI-Cursus bij het grote publiek en hun eigen personeel onder de aandacht brengen. Daarnaast volgt een Engelstalig versie van deze cursus om het streefaantal van 170.000 aanmeldingen in Nederland per eind 2020 te behalen.

  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-10T14:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.