Surf maakt werk van recyclen datacenterapparatuur

De ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek Surf werkt samen met Sims Recycling Solutions (SRS) voor het recyclen van afgeschreven datacenterapparatuur. SRS krijgt de opdracht de elektronica van Surf op verantwoorde wijze te hergebruiken, opnieuw op de markt te brengen of te recyclen. Kopers krijgen korting als zij hun oude apparatuur ter verwerking inleveren.

Surf en SRS hebben de handen ineen geslagen om de kringloop van elektronisch afval volledig te sluiten: voor elk stuk hardware dat SRS verkoopt voor een tweede leven, levert de koper vergelijkbare componenten in om verantwoord te laten recyclen. Die krijgt daarvoor korting op zijn aankopen.

Als hergebruik niet rendabel is, breekt de SRS de apparaten af tot herbruikbare onderdelen of versnipperd om de grondstoffen te recyclen. Het Amerikaanse bedrijf heeft in Nederland een verwerkingsfaciliteit in Eindhoven (voorheen Mirec).

Elektronisch afval van Surf bestaat uit servers, geheugenhardware of netwerkapparatuur uit het datacenter. Voordat de apparatuur wordt gerecycled, worden alle gegevens gewist. Surf heeft als doel gesteld de hoeveelheid e-afval volledig tot nul terug te brengen.

Duurzamer

De ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland wil meer werk maken van het verduurzamen van ict en de aanpak van elektronisch afval binnen het onderwijs- en onderzoeksveld. Zij roept instellingen op hierover met haar van gedachte te wisselen.

Surf maakte afgelopen zomer bekend dat het een ruilmodel heeft bedacht om gebruikte netwerkapparatuur uit Nederland een tweede leven te geven aan Afrikaanse universiteiten. Ter compensatie worden kapotte Afrikaanse mobiele telefoons naar Europa gehaald om te recyclen. Hiervoor heeft de organisatie een samenwerkingsverband gesloten met Closing the Loop en het Afrikaanse kennisnetwerk Wacren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-16T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.