Amsterdam investeert 1 miljard euro in ai-talent

Onder de noemer ‘AI technology for people’ committeren diverse Amsterdamse kennisinstellingen zich om in de komende tien jaar in totaal één miljard euro in kunstmatige intelligentie (ai) te investeren. Dat geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van verantwoorde ai-technologieën, het opzetten van onderzoeksprogramma’s, het aantrekken van wetenschappers en het opleiden van studenten met kennis van ai.

De initiatiefnemers (zie onderstaand kader) zeggen dat Amsterdam het tekort aan ai-krachten begint te voelen. Daarom willen ze talent aantrekken en behouden, om zo ‘de ontwikkeling van technologie onder controle te houden en tegelijkertijd de nationale en Europese waarden in te stand houden’.

Met de investering van één miljard gaan de kennisinstellingen de komende tien jaar minimaal achthonderd onderzoekers aanstellen, vijfduizend bachelor- en masterstudenten en promovendi opleiden en tienduizend studenten een ai-minor laten volgen. Bovendien willen ze honderd spin-offs en honderd startups (helpen) ontwikkelen.

De Amsterdamse kennisinstellingen zetten in op samenhangende technologische ontwikkelingen: machine learning, hybride intelligentie en uitlegbare ai. Ze willen betere systemen ontwikkelen waarbij de mens centraal staat en waarborgen voor verantwoorde toepassing worden ingebouwd. De focus ligt op drie thema’s: ai voor de gezondheidszorg, bedrijfsinnovatie en burgers.

AI Technology for People

Deelnemers aan AI Technology for People zijn: Antoni van Leeuwenhoek (waarvan Nederlands Kanker Instituut onderdeel is), Amsterdam Economic Board, Amsterdam UMC, Centrum Wiskunde & Informatica, Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Sanquin, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Gemeente Amsterdam

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-13T15:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.