Overheid helpt scholen met online-lesplatform

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in samenwerking met Kennisnet en een aantal onderwijsinstellingen een online-lesplatform ontwikkeld. De website helpt scholen op diverse niveaus om onderwijs te kunnen blijven geven nu veel leerlingen niet meer fysiek naar school kunnen.

Scholen en kinderdagverblijven zijn in verband met de coronamaatregelen tot en met 6 april gesloten. Het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo krijgt daardoor tot die datum geen les meer op hun school.

Onderwijsinstellingen werken hard om onderwijs op afstand te organiseren en ook publieke en private partijen ontwikkelen initiatieven (zie onderstaand kader) om scholen hierin te ondersteunen. Het lesplatform Lesopafstand.nl bundelt deze initiatieven.

Het platform biedt stappenplannen voor de invoering van onderwijs op afstand. Dit maakt het voor scholen inzichtelijk de beste vorm van onderwijs is, gelet op de ict-faciliteiten van zowel school als de leerlingen . Ook zijn er op de website verschillende werkvormen te vinden die leraren kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun lessen.

Ict-faciliteiten

Onderzoek van de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) wijst uit dat onderwijs op afstand niet altijd mogelijk is. Zo heeft een derde van de leraren geen tooling om les te geven op afstand, of niet weet of de school dit heeft. En ook zegt dertig procent van de leraren dat de leerlingen thuis geen mogelijkheid hebben om digitaal les te ontvangen, omdat zij niet over een laptop beschikken.

Onderwijsinitiatieven

Publieke en private partijen ontwikkelen initiatieven zodat leerlingen thuis onderwijs kunnen volgen. Zo biedt Bomberbot zijn twintig lessen in digitale vaardigheden gratis beschikbaar voor thuisgebruik. Ook is het platform Het Experiment ontwikkeld door Agile Marketing Agency en Creative Applications. Daar staan ideeën voor scholieren en studenten om mee te experimenteren, zoals het volgen van een Google Analytics-cursus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-18T10:45:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.