Rechter twijfelt over acquisitie Iddink door Sanoma

Marktwaakhond ACM moet de zaak opnieuw onderzoeken

De overname van educatief dienstverlener Iddink door uitgever Sanoma Learning staat op losse schroeven. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet opnieuw onderzoeken of ermee geen oneerlijke concurrentie ontstaat, oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Veel scholen gebruiken Iddinks digitale leeromgeving Magister en de ACM heeft onvoldoende gemotiveerd dat concurrenten toegang houden tot dit systeem.

De overname houdt de gemoederen in onderwijsland ruim twee jaar bezig. Eind 2018 kwam Sanoma Learning, in Nederland bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg, met het plan om Iddink Group te willen overnemen. Iddink is het bedrijf achter Magister en Eduarte, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De onderneming regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

Andere marktpartijen vreesden oneerlijke concurrentie. Sanoma kan de lesboeken van Malmberg namelijk beter ontsluiten op leerlingvolgsysteem Magister dan lesboeken van andere uitgeverijen, zoals Noordhoff en Thieme. Ook krijgt Sanoma/Malmberg toegang tot commercieel gevoelige informatie van concurrenten.

De ACM onderzocht of de vrees van de concurrenten terecht is, en concludeerde dat dit niet het geval hoeft te zijn. In september 2019 stemde de waakhond in met het overnameplan, met als voorwaarde dat concurrenten van Malmberg onder gelijke voorwaarden toegang krijgen tot Magister. Ook moeten zij op dezelfde manier als Malmberg toegang krijgen tot data uit Magister.

Rechtszaak

Uitgeverij Noordhoff was het niet eens met de overnametoestemming van de ACM en startte een rechtszaak. Daarin deed de rechter afgelopen woensdag uitspraak. De rechtbank oordeelt dat de ACM te weinig onderbouwt waarom het aannemelijk is dat Sanoma de concurrenten van Malmberg niet zou willen afschermen van Magister.

De rechter roept de marktwaakhond op om nader onderzoek te doen. Tot die tijd zet het hof een streep door toestemming die de ACM in september 2019 verleende aan het overnameplan.

Scholen woest

In het najaar van 2020 bleek dat veel schoolbesturen woest zijn op Iddink. Aanleiding is de brief die scholen enkele weken voor de zomervakantie ontvingen en waarin werd aangekondigd dat de licentietarieven stijgen van 17,49 naar 22,49 euro per leerling. Experts weten de prijsstijging aan de overname van Iddink door Sanoma Learning. Ook zou er sprake zijn van ‘vendor lock-in’. Overstappen naar een concurrerend platform zoals Somtoday, is in deze periode van afstandsonderwijs een operatie die je niet zomaar onderneemt.

Malmberg en Iddink zijn grote spelers in onderwijsland. Malmberg, onderdeel van Sanoma, heeft in het voortgezet onderwijs een marktaandeel van ongeveer 25 procent. Iddink heeft een marktaandeel van ongeveer dertig procent. Leerlingvolgsystemen Magister en Eduarte worden door veel scholen gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-05T10:46:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.