HU ontwikkelt ai-master via EU-subsidie

Hogeschool Utrecht (HU) ontwikkelt een nieuwe master over kunstmatige intelligentie (ai). Deze heeft een internationaal karakter en moet studenten leren hun opgedane ai-kennis op een ethische manier toe te passen. De ontwikkeling gebeurt binnen een consortium van tien Europese organisaties. Met het project is een subsidie van zo’n 2,25 miljoen euro van de Europese Commissie (EC) gemoeid.

Het consortium wordt uit de EU CEF Telecom: Digital Skills and Jobs-faciliteit gefinancierd. Die subsidie is bedoeld voor partijen die een masterprogramma op Europees niveau over ai ontwikkelen. Voor de nieuwe Human Centred Artificial Intelligence-master is drie miljoen euro begroot, waarvan driekwart van de EC komt. De overige 25 procent (750.000 euro) investeren de consortiumpartners zelf.

Driekwart van het budget gaat naar de vier aangesloten onderwijsinstellingen. Naast de HU zijn dit de Technologische Universiteit van Dublin, de Universiteit van Napels Federico II en de Technologisch & Economische Universiteit van Boedapest. De overige 25 procent gaat naar de experts, onderzoekers en ict-organisaties die ook deelnemen aan de masterontwikkeling.

Mensgerichte aspect

Huidige ai-opleidingen in Europa concentreren zich op het technische en fundamenteel wetenschappelijke aspect van ai. De te ontwikkelen master richt zich daarnaast op de mensgerichte kant van de technologie. Belangrijk doel van deze master is dat studenten leren hoe ze hun kennis op een ethische manier kunnen toepassen, zodat ze beter voorbereid zijn op de maatschappelijke uitdagingen die voor ons staan.

De partijen hebben daarnaast de ambitie om de master op Europees niveau te ontwikkelen en aan te bieden. Er participeren organisaties uit vier landen, wat een mooie verspreiding over Europa oplevert. Op die manier is de inhoud relevant voor alle Europese landen. Ook is het doel om de materialen en modules in elke Europese taal beschikbaar te stellen.

De master moet komend studiejaar (2022-2023) bij de vier onderwijsinstellingen van start gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-31T09:36:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.