Sanoma mag Iddink toch definitief overnemen

stapel boeken

Na drie jaar gesteggel heeft uitgever Sanoma definitief toestemming om Iddink over te nemen, schoolboekendistributeur en eigenaar van het veelgebruikte digitaal leermiddelenplatform Magister. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verleende in 2019 terecht een vergunning, onder de voorwaarde dat Magister toegankelijk moet blijven voor andere uitgevers. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deze week in hoger beroep.

De overname stond op losse schroeven, nadat een rechter in het voorjaar van 2021 de voorwaardelijke goedkeuring door de ACM vernietigde. Eén van de motiveringen achter de voorwaarden vond de rechter destijds namelijk onvoldoende onderbouwd. Die had betrekking op de al dan niet aanwezige behoefte in de markt om de elektronische leeromgeving te bundelen met leermiddelen, zoals lesboeken. Volgens de ACM was die marktbehoefte er vrijwel niet, maar de rechter vond dit destijds te weinig onderzocht. Aanvullend onderzoek door de markttoezichthouder leidde echter tot dezelfde conclusie.

Gevoelig

Integratie van platform en content ligt gevoelig en juist daarom had de ACM er voorwaarden aan gesteld. Veel middelbare scholen gebruiken het platform Magister en zij zouden het niet fijn vinden als daarop voornamelijk lesmateriaal van Sanoma-dochterbedrijf Malmberg wordt aangeboden. Ook andere educatieve uitgeverijen, zoals Noordhoff, zien dat niet zitten. Zelfs als deze concurrenten lesmateriaal via Magister kunnen aanbieden, vrezen zij dat Sanoma hun marktgevoelige informatie kan inzien.

In hoger beroep oordeelt het CBb nu dat ACM de voorwaarden destijds toch voldoende had onderzocht en onderbouwd. 'De ACM heeft op basis van alle factoren terecht geoordeeld dat het niet aannemelijk is dat Sanoma en Iddink de mogelijkheid en prikkel hebben om door middel van bundeling van Magister met Malmberg-leermiddelen concurrenten af te schermen', aldus het College. Het CBb vindt ook de voorwaarden voor eerlijke platformtoegang van andere uitgeverijen voldoende onderbouwd.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste rechter in fusiezaken en kan dus het oordeel van lagere rechtbanken overrulen. Door het herroepen van de eerdere rechterlijke uitspraak, is de overname van Iddink door Sanoma definitief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-15T15:43:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.