Riagg Rijnmond voert Linux op werkplek door

Dit artikel delen:

Linux- en open source-leverancier ECsys uit Zeewolde heeft bij het Riagg Rijnmond in Rotterdam Linux Desktop voor alle 290 medewerkers gerealiseerd. Riagg Rijnmond maakte voorheen gebruik van Citrix-terminalservers, maar wil de software- en licentiekosten sterk beperken.

Na een oriëntatie heeft het Riagg Rijnmond de keuze gemaakt om te gaan testen met het Linux Terminal Server-concept van NoMachine. Deze aan Citrix gelijke technologie maakt het mogelijk om gebruikers gebruik te laten maken van een Linux-desktop door middel van terminalservers en thin clients. Riagg Rijnmond wilde graag doorgaan met server-based computing in verband met de grote voordelen qua beheer.

Libre Office en Zarafa

Het Riagg maakt gebruik van bedrijfsapplicaties die geheel web-enabled zijn, zodat deze applicaties probleemloos op de Xubuntu-desktop (Ubuntu met XFCE) te gebruiken zijn. Daarnaast is men overgegaan van Microsoft Office naar Libre Office, dat goed geïntegreerd kon worden met bedrijfsapplicaties zoals het elektronisch patiënten dossier CRS Intranet, dat geheel webbased is. Daarnaast maakt Riagg Rijnmond al langer gebruik van het Zarafa Collaboration Platform dat ook een goede toegang tot de webmai biedt.

De voorbereiding en het testen van dit concept hebben een jaar geduurd, omdat men er absoluut van overtuigd wilde zijn dat gebruikers tevreden zouden zijn na een migratie naar deze open desktop. Na enkele malen aanpassingen te hebben doorgevoerd en verschillende soorten Linux-desktops te hebben getest, werd de definitieve desktop gekozen en langdurig getest. Gebruikers die deelnamen met deze testen waren enthousiast en bleven ook na de testperiode er op werken. Men was vooral te spreken over de hoge beschikbaarheid en bedrijfszekerheid.

VDI-concept

De uitrol van het project was goed voorbereid zodat deze slechts twee weken in beslag nam. Concreet betekende de uitrol het bouwen van de NoMachine-terminalservers.  Op enkele werkplekken blijft men voorlopig gebruikmaken van Windows pc-systemen omdat daar specifieke Windows-applicaties gebruikt worden. Een volgende fase is het vervangen van deze systemen door een op Linux gebaseerd vdi-concept.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Way to go!
Wanneer gaat de centrale overheid?! Deze acteert werkelijk genant.
Is redelijk handig want levert een besparing van €1 miljard op, alleen al aan licenties.

Linux heeft zich meer dan bewezen, behalve in dit soort projekten, maar ook in Android , Apple OS X ea
Besparen op licenties en vervolgens leeglopen op kosten van beheer, support & omscholing van alle medewerkers..?

Bij een groot netwerk met bijbehorende applicaties & apparatuur komt meer kijken dan alleen licenties.

Als je de applicaties er het zelfde uit laat zien als op het nieuwe platform heb je niet zoveel problemen. Als je eenmaal op Linux omgevingen werkt en alles wat je nodig hebt wil je niet zo snel meer terug.

@ronald, bang dat jij je baantje verliest ?
Ja het is idd zo dat je moeite zult moeten doen om competente Linux beheerders te vinden dat geld voor Windows meuk ook maar daar accepteerd met dat het regelmatig mis gaat.
Voor de gebruikers zijn er in princype geen verschillen.
Bovendien mag je als werkgever verwachten dat je personeel enige moeite doet om de vereiste kennis op peil te houden. leren omgaan met apparatuur hoort daar ook bij.
Een groot voordeel van UNIX spul is dat je een hoop minder werk hebt aan beheer. dus het zijn niet slechts de licentie kosten waar op bespaard wordt, het enige punt waar de kosten hoger zullen zijn is het salaris van het ICT personeel, daar kom je niet meer met een scholier met MCSE uit de voeten. maar die kosten verdien je aan de andere kant dubbel terug.

De werkwijze die gevolgd is lijkt dan ook zorgvuldig gepland, getest en doorgevoerd.... das toch anders dan ergens op de golfbaan een contractje tekenen.

Klinkt goed. Hopelijk is het zoals , zoals Pascal hierboven terecht noemt, goed doordacht. Vaak is het meer de wens om dit te gaan uitvoeren en blijft het hangen in de praktijk. Het Antonius Ziekenhuis is hier al een paar jaar mee bezig. Ze wilden af van de hoge licentiekosten en toch een stabiele omgeving hebben. Het probleem ligt, naast omscholing in de totaal andere systemen, in je leveranciers. Feit blijft dat je niet álles om kan bouwen naar Linux / Unix systemen. Veel applicaties welke gebruikt worden worden alleen op Windows ontwikkeld en zijn daardoor niet geschikt voor Linux/Unix distro's. Hierdoor zal je altijd een x aantal systemen op Windows houden zolang er geen goed alternatief is.

@Laurens: Ja het is gelukkig goed doordacht, getest, en uitgevoerd.
@Ronald: Ja, er is gekeken naar alle kosten en wensen en significant bespaard.

@Laurens, Specialistische applicaties worden als regel in opdracht door de klant ontwikkeld. het is natuurlijk een kleine moeite om platform onafhankelijkheid, of een specifiek platform en ja zelfs het openbaren van de broncode in de opdracht mee te geven.
Ik werk al velen jaren voor bedrijven waar de broncode gewoon bij de klant terug te vinden is en door heb aan te passen is. ... sommige klanten weten dan niet eens.

Het probleem bij specialistische applicaties is vaak dat men daar beweert geen mensen te kunnen vinden die zonder visualstudio iets kunnen presteren. van dat soort toeleveranciers kun je welicht beter wegblijven, zat ontwikkelaars te vinden toch...

Je ziet tegenwoordig steeds vaker webbased applicaties en dat maakt een overgang als deze natuurlijk steeds gemakkelijker. Het wordt voor de gebruikers dan: LibreOffice ipv MSoffice, Firefox ipv IE en webmail of Thunderbird ipv Outlook.

De kosten zijn niet alleen de licentie kosten of beheerders kosten, maar juist de kosten voor downtijd en storingen. En gelukkig is Linux veel stabieler en gemakkelijker te beheren als Windows.

Een goede Linux beheerder is net zo moeilijk (of gemakkelijk) te vinden als een GOEDE windows beheerder, iedereen denkt tegenwoordig dat hij Windows kan beheren, met de teletubbie wizards kan #@#$@# het toch?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-17T10:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.