Bonden voeren flyeractie bij EDS en HP

De vakbonden delen binnenkort pamfletten uit bij de poort van alle vestigingen van EDS en HP Nederland. Ze vinden het plan om 560 medewerkers te ontslaan onvoldoende onderbouwd en maken zich zorgen over de marktpositie van EDS. In eerste instantie zou de actie aansluiten bij de Europese actiedag op 13 november.

De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie gaan binnenkort flyeren bij de vestigingen van EDS en HP. In eerste instantie was het de bedoeling dat de actie plaatsvond op donderdagochtend 13 november 2008, aangezien die dag is uitgeroepen tot Europese actiedag. Door een fout bij de drukker hebben de bonden besloten de flyeractie tot nader orde uit te stellen.

In verschillende landen organiseren vakbonden op 13 november flyeracties en werkonderbrekingen uit onvrede over de voorgestelde reorganisatieplannen. Als gevolg van de overname van EDS door HP komen in Nederland 560 medewerkers op straat te staan. Het merendeel van die ontslagen valt bij EDS.

Geen businesscase

De Nederlandse acties beperken zich tot het uitdelen van pamfletten bij de acht vestigingen van EDS en bij het hoofdkantoor van HP in Amstelveen. Op het papier herhalen de bonden hun standpunt dat het genoemde aantal van 560 ontslagen onvoldoende is onderbouwd. "Bijna iedereen ging er vanuit dat HP en EDS in Nederland redelijk complementair zouden zijn en er dus geen grote aantallen banen zouden verdwijnen", valt in het pamflet te lezen.

De bonden verwijten de werkgever een oud reorganisatieplan van stal te halen om de banenreductie te kunnen verantwoorden. Er zou geen daadwerkelijke businesscase aan ten grondslag liggen. In het pamflet verwijzen de bonden naar uitspraken van directeur Hans Daniels van HP Nederland, die aan Computable meldde dat het aantal is opgelegd door het internationale hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

Verslechtering van marktpositie

Ook uiten de bonden hun zorgen over de dreigende verslechtering van de marktpositie van EDS. "Met het plan om op een werknemersbestand aan de EDS-kant zo'n dertig procent te reduceren, komt deze positie in onze ogen in gevaar", aldus de flyer.

Maurice Limmen van CNV Dienstenbond vertelt dat de actie vooral is bedoeld om de medewerkers te informeren over de zorgen van de vakbonden. "Daarom delen we de pamfletten ook uit bij het hoofdkantoor van HP." Collega Gerard van Hees van FNV Bondgenoten: "De dienstverlening aan de klanten van EDS is en blijft belangrijk. Die mag er niet onder lijden."

Sociaal plan

Beide heren maken zich ook zorgen over het sociaal plan bij EDS. Dat zou worden gebaseerd op het bestaande plan bij HP. Volgens de vakbondslieden stuurt HP aan op aanpassing van het sociale plan bij HP.

Van Hees verwacht op korte termijn geen hardere acties bij HP en EDS. "In andere landen zijn wel werkonderbrekingen aangekondigd, maar dat past niet echt in de Nederlandse cultuur. Voordat zoiets bij ons gebeurt, moet het wel heel bont zijn gemaakt."

Een woordvoerder van HP Nederland benadrukt dat de ict-leverancier in goed gesprek is met de ondernemingsraad en de vakbonden. "De bonden hebben natuurlijk alle recht om rechtstreeks hun achterban te informeren. Wij hebben geen probleem met acties, zolang ze vriendelijk en veilig verlopen."

560 banen

Begin oktober 2008 maakte HP bekend dat in Nederland de komende twee jaar 560 banen worden geschapt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij het pasgeleden overgenomen onderdeel EDS en dertig bij HP. Het bedrijf zegt dat het grote aantal EDS-ontslagen voortvloeit uit een reorganisatieplan dat al in januari van dit jaar werd gepresenteerd. Volgens de vakbonden waren zij echter niet op de hoogte van dit plan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, ja allemaal Amerikaanse toestanden, lekker makkelijk om daar naar te verwijzen!
Wat moeten mijn klanten (EDS) dan wel niet van ons denken. De eerste bestaande contracten worden ook al niet meer verlengd, dat weet ik van de sales lieden die allemaal weglopen naar de concurentie, en uiteindelijk mag delivery het weer eens opknappen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij EDS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-12T13:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.