2008: Opmerkelijke overnames

Handen schudden

De overnamemarkt is in 2008 zeer actief. In het eerste kwartaal verdubbelt het aantal overnames bijna ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen heeft de economische crisis nauwelijks gevolgen op het aantal overnames. Later in het jaar zetten kleine acquisities de toon.

Computable zet de opmerkelijkste overnames binnen de Nederlandse ict-branche op een rij. Naast grote acquisities komen kleine, opmerkelijke en overnames buiten de landsgrenzen aan bod.

Grootste overname

De grootse overname met gevolgen voor de Nederlandse ict-branche is de inlijving van EDS door HP. HP neemt in mei 2008 EDS definitief over. Met de overname van de hele EDS-organisatie is een bedrag gemoeid van 13,9 miljard dollar. De overeenkomst wordt in de tweede helft van het kalenderjaar 2008 uitgevoerd.

HP's omzet uit diensten zal ruim verdubbelen. Over 2007 boekte HP een omzet uit diensten van 16,6 miljard dollar. De samengevoegde omzet uit diensten van HP en dienstverlener EDS over 2007 bedraagt ruim 38 miljard dollar. De overname van EDS is de op een na grootste aankoop van HP sinds 2002. Toen nam het bedrijf Compaq over voor 20 miljard dollar.

Bij HP Nederland en dochteronderneming EDS verdwijnen als gevolg van de overname 420 banen. Dat zijn er 140 minder dan eerder werd aangenomen.

Opmerkelijkste overnames in Nederland

Om in 2010 weer winst te boeken, richt Getronics zich op standaard werkplekdienstverlening en gaan de applicatiediensten de deur uit. Dit jaar werd het merendeel van de divisies verkocht van het bedrijfsonderdeel Business Applications Services (BAS), dat al enige tijd in de etalage stond.

In de zomer neemt Capgemini een  bedrijfsonderdeel van Business Application Services (BAS) voor 255 miljoen euro over. De deal betreft het BAS-domein Application Professional Services and Consulting (APS&C).

Ict-dienstverlener Total Specific Solutions (TSS), het bedrijf van de Friese ict-miljonair Rinse Strikwerda koopt in december Business Solutions. De laatste nog onverkochte divisie van Getronics' bedrijfsonderdeel Business Application Service (BAS).

TSS neemt in juli Getronics-dochter Everest over. Dat bedrijf levert toepassingen voor de front- en mid-office.

Naast de overnames van Getronics tekent Unit 4 Agresso voor een grote overname. De Sliedrechtse bedrijfssoftwareleverancier zet in februari de overname van de Britse branchegenoot Coda definitief door. Eind maart wordt Coda van de beurs gehaald en voor een bedrag van 209 miljoen euro ingelijfd.

Detron ICT en Telecom Groep neemt in juli automatiseerder Kender Thijssen en de ict-dienstverleners Squire en XB over. Oprichter George Banken wil de grootste Nederlandse ict-dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf worden.

Overnames over de landsgrenzen

Veel overnames spelen zich af binnen landsgrenzen maar er zijn ook bedrijven die zoeken naar een geschikte overnamekandidaat in het buitenland.

Hippo. De leverancier van open source enterprise content management- (ecm) en portalsoftware breidt uit naar de VS. Het Nederlandse bedrijf neemt branchegenoot BlueSunrise uit San Francisco over en krijgt zo voet aan de grond in Silicon Valley.

Centric koopt in januari de Duitse Oracle/JD Edwards system integrator InOne. Dat bedrijf ondersteunt sinds twaalf jaar middelgrote ondernemingen op het gebied van ERP, CRM en productie.

Het Goudse Imtech versterkt zich in 2008 door overnames in verschillende Europese landen. De dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ict en werktuigbouw wil groeien tot een van de sterkste partners van IBM en Microsoft in Europa. In mei wordt de Zwitserse leverancier financiële dienstverlener Information Technology & Trust (IT&T) ingelijfd. In Duitsland worden SAP dienstverlener Neo en bi-leverancier Stas overgenomen. In België wordt marktaandeel gewonnen door de overnames van Fit IT, Ebit en Thinking Solutions.

Buitenlandse bedrijven laten ook een oog vallen op Nederlandse bedrijven.

Hardwareleverancier Pinnacle Data Systems uit de Verenigde Staten neemt in februari het Gelderse Aspan Computer Repair Laboratories met 22 man personeel over.

De Franse softwareleverancier Alten-SA slokt in februari PTS Software op. Dat bedrijf is gespecialiseerd in technische systeemontwikkeling. Door de fusie komen de 170 technische software-engineers en consultants die verdeeld zijn over kantoren in Baarn, Eindhoven en Capelle aan den IJssel in dienst van de beursgenoteerde Alten-groep.

Het Franse Sagem Securite (dochter van Safran SA) koopt in juni 2008 Sdu-Indentification BV. Die Nederlandse leverancier van beveiligingsoplossingen heeft ongeveer 300 medewerkers.

Documentdigitalisering

Het Amerikaanse Xerox Corp neemt in juni de Veenman BV (dochter van Corporate Express NV) voor ongeveer 43 miljoen euro over. Ongeveer 320 medewerkers krijgen een nieuwe bedrijfsnaam op hun loonstrookje.

In september vindt de tweede grote overname op ecm-gebied plaats. Konica Minolta Printing Solutions Benelux B.V neemt Kopieersystemen Nederland B.V. over. 251 medewerkers krijgen een nieuwe baas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-29T11:32:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.