Forrester: Kijk kritisch naar contract met Satyam

Klanten van ict-dienstverlener Satyam moeten beoordelen of ze de contracten met de dienstverlener nog door willen zetten, zegt analistenbureau Forrester. De recente boekhoudschandalen bij het bedrijf bezorgen de Indiase uitbestedingmarkt een slecht imago. De vraag is of het bedrijf zelfstandig blijft of gekocht wordt door de overheid.

Analistenbureau Forrester vindt dat klanten van de Indiase ict-dienstverlener Satyam kritisch naar hun contract moeten kijken. Het analistenbureau geeft het advies omdat de Indiase dienstverlener verstrikt is in een boekhoudschandaal. "Het contract is waar bedrijven zich aan kunnen vasthouden. Ze moeten daarom goed kijken naar de clausules over overstappen en het eigendomsrecht."

Het analistenbureau vraagt zich af of het voortbestaan van Satyam als zelfstandig speler op de markt nog wel gewaarborgd is. "De vraag is of de Indiase overheid ingrijpt of dat het bedrijf in delen wordt verkocht. De firma kondigde op 8 januari aan dat het op zoek is naar een investeringsmaatschappij om de verschillende opties te bekijken."

Nieuwe outsourcingsstrategie

Verwacht wordt dat klanten gaan kijken naar andere uitbestedingspartijen waar ze al zaken mee doen. Het analistenbureau zou al door een aantal partijen benaderd zijn om de strategie wat betreft outsourcing te bespreken.

De boekhoudschandalen bij de Indiase ict-dienstverlener Satyam bezorgen India een slecht imago, vindt Forrester. "De afgelopen jaren hebben klanten Indiase bedrijven geprezen voor hun klantvriendelijkheid, kwaliteit en superioriteit op het gebied van softwareontwikkeling. De recente gebeurtenissen bij Satyam, inclusief het aftreden van de topman, zetten vraagtekens bij dat opgebouwde imago", aldus de analisten.

Boekhoudschandaal

Bestuursvoorzitter Ramalinga Raju stapte op, nadat hij in een brief bekendmaakte dat er bij het bedrijf was geknoeid met de cijfers. De daadwerkelijke en gecommuniceerde winst komen niet met elkaar overeen. Raju probeerde twee bouwbedrijven van zijn familie te verkopen aan Satyam om zo het tekort op de balans aan te vullen. De aandeelhouders gingen echter niet met de aankoop akkoord. Naast Raju is ook zijn broer Rama Raju, ceo van Satyam, opgestapt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-09T14:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.