Dienstverlener verwacht meer uitbestedingen

Meer dan de helft van de Nederlandse leveranciers van uitbestedingsdiensten verwacht in het tweede van 2009 meer nieuwe opdrachten. Vijf procent verwacht minder opdrachten te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Equaterra, een bureau dat adviseert bij uitbesteding. Deze resultaten komen overeen met de verwachting van ict-dienstverleners wereldwijd. Er wordt wel meer onderhandeld over de prijs. 55 procent meldt een grotere prijsdruk.

Het merendeel van de dienstverleners merkt niet dat het langer duurt voordat de betrokken partijen het eens worden over het contract. Dertig procent zegt dat het wel steeds langer duurt, terwijl twintig procent juist een minder lange onderhandelingstijd meldt.

De meeste ondervraagde Nederlandse dienstverleners verwachten dat de huidige economie ervoor zorgt dat meer bedrijven kiezen om diensten uit te besteden. Bijna een kwart zegt dat bedrijven juist voorzichtiger worden om onderdelen uit te besteden. Wereldwijd denken ict-dienstverleners er heel anders over: 38 procent verwacht dat bedrijven vaker voor uitbesteding kiezen door het economische klimaat, terwijl 57 procent juist verwacht dat bedrijven voorzichtiger worden bij het aangaan van een uitbestedingcontract.

Kostenreductie

Kostenreductie is de belangrijkste reden om te kiezen voor uitbesteding, 87 procent van de ondervraagden geeft dit antwoord. Kiezen voor uitbesteding, zodat bedrijven zich meer kunnen richten op de core business, wordt door 47 procent van de respondenten als reden gegeven.

Het beheer van de infrastructuur wordt het meest uitbesteed aan derden. Van de respondenten zegt 65 procent dat hier de meeste vraag naar is. Bijna de helft, 46 procent, zegt vooral te maken te hebben met het beheer van applicaties.

'Over het algemeen en internationaal gezien, zie je een tijdelijke terughoudendheid van de beweging om outsourcing te koppelen aan procesverbetering. Dat komt waarschijnlijk door een gebrek aan middelen of door de druk zichtbare resultaten te boeken', zegt Paul Cornelisse, verantwoordelijk voor het Nederlandse deel van het onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-22T14:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.