Oost-Europa sterk in opkomst bij offshoring

Landen in Oost-Europa zijn sterk in opmars als locatie voor het uitbesteden van ict-activiteiten. De interesse voor India begint vanuit de Nederlandse bedrijven af te nemen. Met name Polen, Roemenië, Hongarije en Tsjechië zijn populaire uitbestedingslanden voor de Nederlandse ict-bedrijven. Dat blijkt uit de Offshore Readiness Survey 2009 van consultancybureau Yellowtail. India staat nog wel aan kop met 36 procent van alle uitbestedingprojecten, maar de Oost-Europese landen volgen samen met 34 procent. Landen als China en Zuid-Afrika blijven achter met zeven procent.

De Offshore Readiness Survey laat ook zien dat organisaties die nog geen ict-activiteiten hebben uitbesteed, maar dat wel van plan zijn in de nabije toekomst, ook naar Oost-Europa kijken. Binnen Oost-Europa is Polen de belangrijkste speler volgens het onderzoek, gevolgd door Tsjechië. Organisaties die een keuze maken voor een bepaald land, geven aan dat ze dat doen om twee factoren, namelijk lage kosten en een hoog kennisniveau.

Vanaf de eerste editie van het tweejaarlijkse onderzoek, gehouden in 2005, constateert Yellowtail dat Nederlandse organisaties in toenemende mate gebruik maken van uitbesteding naar lagelonenlanden. In tegenstelling tot de vorige editie (2007) maken grotere bedrijven steeds meer gebruik van multisourcing; het verdelen van opdrachten naar meerdere leveranciers. Ook kleinere organisaties besteden steeds vaker hun ict-activiteiten uit.

Van de ruim driehonderd ondervraagde organisaties heeft 47 procent ervaring met het uitbesteden van ict-activiteiten. Tweederde van die bedrijven besteedt alleen uit binnen Nederland, terwijl 22 procent enkel uitbesteedt naar het buitenland. De overige twaalf procent doet dit in zowel Nederland als het buitenland. Bedrijven die kiezen om enkel ict-activiteiten in Nederland uit te besteden, geven hier als belangrijkste argumenten de korte afstand en de afwezigheid van een taalbarrière op.

Uitbesteding per regio

China

7 procent

India

36 procent

Zuid-Afrika

7 procent

Filipijnen

1 procent

Oost-Europa

34 procent

West-Europa

5 procent

Overig

10 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is vreemd om te lezen dat het nederlandse bedrijven gaat om lage kosten en kennis nivo. Dit geeft duidelijk aan dat de nederlandse bedrijven nog niet precies weten waar het om gaat om tijdens een outsource project.

Ja, prijs is belangrijk en zeker is het kennis nivo, alhoewel als het om kennis gaat zijn de meeste outsoutcing project nu ook geen 'rocket science'.

Veel blangrijker tijdens een outsource project gaat het om de mentaliteit van de mensen die je inhuurt. Die staat bij mij op de eerste plaats, dan kennis en als laatste de prijs. De prijs bij de meeste outsource landen zijn zo laag dat dit geen directe invloet heeft voor de keuze van outsource partner.

Je ziet ook duidelijk dat de mentaliteit sterk verschil per land en dat het kennis nivo wel zo'n beetje gelijk is.

Mensen uit oost europa zijn gemiddels toch wel duurder dan uit landen als india, maar daar krijg je uiteindelijke product is wel beter.

Het is niet zo dat ze het in India niet kunnen, echter de werkwijze in vergelijking met onze werkwijze is dusdanig anders dat je een project gemakkelijker kun begeleiden met mensen uit oost europa.

Groet,
Ries van Twisk.
www.vantwisk.nl
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-29T13:44:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.