Siemens versimpelt zijn ICT-divisie

Gevolgen voor Nederlandse vestigingen nog weken onduidelijk

Het technologiebedrijf Siemens maakt de structuur van zijn ict-divisie IT Solutions & Services (SIS) minder ingewikkeld. De zeven bedrijfsonderdelen worden vervangen door twee nieuwe: IT Outsourcing en Solutions Business. De reorganisatie moet SIS marktgerichter maken, dus met meer oog voor de klanten. Van de 35.000 arbeidsplaatsen gaan 4200 verloren, waarvan tweeduizend in Duitsland. De maatregelen werden donderdagmiddag 18 maart bekendgemaakt aan de medewerkers.

Het is nog te vroeg om aan te geven wat de gevolgen zijn voor de driehonderd medewerkers van de ict-divisie in Nederland, vertelt de Duitse woordvoerster Ivonne Junghänel van de Siemens-groep. 'We bespreken het plan nu intern en verwachten binnen enkele weken meer duidelijkheid te hebben over landen en lokaties.' Ook een voorlichtster van Siemens Nederland kan niets zeggen over de gevolgen voor de Nederlandse organisatie.

Van zeven naar twee

De zeven bestaande SIS-onderdelen worden opgeheven en geïntegreerd in de nieuwe onderdelen IT Outsourcing en Solutions Business. Het laatst genoemde onderdeel combineert diensten op het gebied van systeemintegratie met de ict-diensten van de sectorgerelateerde hoofddivisies van Siemens (Energie, Industrie en Gezondheidszorg). De maatregel kost ruim vijfhonderd miljoen euro en moet voor 2012 zijn afgerond.

Tot dusver bestaat SIS uit zeven onderdelen: Public Sector, Service Industries, Global Operations (de uitbestedingstak), Professional Services, System Development & Engineering, Portfolio & Technical Management en Regions & Sales Management. Deze onderverdeling werd voornamelijk intern gebezigd, legt Junghänel uit.

Zelfstandig

De divisie IT Solutions & Services wordt verzelfstandigd. De afdeling IT Solutions & Services levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. De organisatie wordt als vreemde eend in de bijt gezien, doordat hij als enige niet productgeöriënteerd is.

Het is onbekend hoe SIS uiteindelijk wordt verzelfstandigd. Het wordt in elk geval een juridisch onafhankelijke entiteit. Het bedrijf sluit zelfs een beursgang niet uit, maar vindt dat voorlopig niet opportuun. Uiterlijk 1 juli 2010 moet de ict-divisie op eigen benen staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien dat CSC nu eindelijk in de buidel wilt tasten Het is straks een mooie opgepoetste parel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-19T10:49:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.