Logica Nederland verliest 500 man in 2010

Het Nederlandse personeelsbestand van ict-dienstenbedrijf Logica is in 2010 geslonken met ongeveer vijfhonderd mensen. Stonden op 1 januari 2010 5100 mensen op de Nederlandse loonlijst, op 31 december waren dat er nog zo'n 4600. Dat meldt woordvoerder Christoph Linke naar aanleiding van het jaarverslag. De personeelskrimp bedraagt ongeveer 10 procent. In 2009 kromp de Nederlandse organisatie al 15 procent.

Een deel van het personeelsverloop bij Logica is het gevolg van de reorganisatie die het bedrijf in 2009 inzette. 'Dat project liep door tot in 2010', vertelt Linke. Als onderdeel van een wereldwijd besparingsprogramma werd vooral in het aantal 'niet-declarabele staffuncties' gesneden. Het betreft bijvoorbeeld secretaresses en boekhouders.

In totaal slonk het aantal medewerkers in de Benelux met 589, meldt het jaarverslag. Zo werkte in België eind 2010 nog driehonderd man bij de dienstverlener. Dat is honderd ofwel een kwart minder dan een jaar eerder. In Nederland kent de onderneming een relatief grote afhankelijkheid van de conjunctuurgevoelige financiële sector en de industrie. Bovendien zijn er relatief veel kortlopende opdrachten.

Andere regio's

De Benelux is de enige regio waarin Logica zijn personeelsbestand laat afnemen. Op groepsniveau groeide het aantal medewerkers met ruim 1 procent naar 39.284. De grootste toename deed zich voor in Frankrijk (+333 man) en in landen buiten Europa (+427 man). In de regio's Noord- en Centraal Europa, het Verenigd Koninkrijk en Zweden groeide het bestand elk met tachtig tot honderdvijftig man.

Linke zegt dat Logica in Nederland net als in 2010 'honderden collega's' zoekt. Het zijn vooral consultants waarvan de werkzaamheden direct in rekening kunnen worden gebracht bij klanten. Wereldwijd zoekt de dienstverlener daar ongeveer 7500 van, weet de voorlichter.

Terug naar winst

Logica kampte in 2010 in de Benelux met een teleurstellende omzet. Over 2010 daalde de omzet er met bijna 15 procent tot ongeveer 570 miljoen euro (488 miljoen pond). De omzet verbeterde in de tweede helft van het jaar beduidend, meldt Linke. Het bedrijf wist in de Benelux het verlies van 26 miljoen euro over 2009 wel om te buigen in een brutowinst van 16,4 miljoen euro (14 miljoen pond).

Op concernniveau ziet Logica over 2010 zowel de omzet als winst toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 4,3 procent  en er werd bijna vier maal zo veel winst geboekt in vergelijking met 2009.

Personeelsbestand

# medewerkers
eind 2010

# medewerkers
eind 
 2009

# medewerkers
eind
2008

Logica Nederland

4600

5100

5870*

Logica Group

39.284

38.780

39.937

* Geschat op basis van jaarverslag
Bron: jaarverslagen Logica

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zullen er - ben ik bang - nog vele volgen dit jaar :-(

Reactie verwijderd. Dit is niet de plek om reclame te maken of mensen te werven.
Redactie Computable

@rv Wat betreft alle reacties op alle artikelen van Computable.
Wat is het toch makkelijk om anoniem doem en verdommenis te voorspelen voor bedrijven als je dat van achter een zwart scherm kan doen. Een lafaard die van achter een zwart scherm maar kan roepen wat hij wil zonder daar ooit voor op te hoeven draaien.

Hallo,

ik ben afgelopen jaar bij Logica in dienst gekomen. Het is wel heel gemakkelijk een bedrijf af te zeiken. Ik merk dat de artikelen op computable behoorlijk subjectief zijn, niet zozeer de inhoud, maar wel het aantal artikelen over verschillende werkgevers.... Bij andere bedrijven zijn ook mensen ontevreden vertrokken. Daar ben ik het levende bewijs van.

@Anomiem

Kijk, de pot verwijt de ketel...

Inderdaad allemaal erg jammer deze negatieve publiciteit. 3 x negatief in het nieuws met artikelen in 24 uur tijd, dat zet je toch aan het denken, waar rook is is vuur. Ik houd nog even vol, het zal niet makkelijk zijn, maar laten we niet in een spiraal naar beneden gaan zitten!

De teller staat op ruim -500. Inderdaad met een dikke MIN ervoor. "Toch zoekt de onderneming honderden nieuwe ict'ers, vertelt woordvoerder Christoph Linke..".

Conclusie: mensen worden niet voldoende gebonden en gaan weg, terwijl er wél voldoende werk is, gezien de uitbreidingsplannen.

En dat is best jammer!

Ik zoek ook nog 10000 consultant die ik direct in rekening kan brengen! Met ook een eigen netwerkje zodat ze zichzelf verkopen.

Geintje......

Mensen er uit gooien en andere aannemen wijst ook op een verkeerd 'kennismanagent'!

De computable moet eens een keer kappen met al dat negatieve nieuws over Logica. Focus je eens op andere onderwerpen op ICT-gebied. Jullie lijken wel een roddelblad die geilt van negatieve nieuws.

@ logica medewerker, 24-02-2011 10:42 Vergeet alsjeblieft ook niet dat de doorsnee computable lezer behoorlijk last heeft gehad van het beleid van diverse detacheringstoko's. Als het slecht gaat moet het personeel het bezuren. Als het goed gaat proeft het personeel daar nog steeds de vruchten niet van. Wat denk je dat de gemiddelde ICT'er die deze berichten leest dan gaat denken? Zoals een lezer hierboven schreef, waar rook is is vuur en al die artikelen zetten je wel aan het denken.

Je geeft zelf ook aan dat je ontevreden bent vertrokken bij je vorige werkgever. Dan moet je deze situatie toch herkennen?

En wat de opmerking van anomiem van hierboven betreft, van dat "makkelijk reageren achter een beeldscherm maar laf zou zijn", bedrijven doen nog veel ergere dingen hoor. Die verpatsen jouw baan naar India voor een paar roteuro winst. En Logica is in deze bezig met een verjongingsslag van haar personeel die ronduit asociaal genoemd mag worden. De "oudere en lastige" mensen eruit werken. DAT vind ik pas laf, van Logica dan. En dan zouden die mensen daar niets van mogen zeggen?

Er lijkt inderdaad sprake van leedvermaak. Bedenk dat Logica net een gewoon bedrijf is (met groei en krimp, ups en downs) en dat onze vakgenoten er werken die net als wij hun best doen. Dat het nu blijkbaar bij logica tegenvalt kan volgend jaar voor ieder ander van ons gelden. Ik wens de Logica medewerkers dus liever veel succes op de weg naar boven!

Ik ben het met de klagers eens dat het wel erg vaak over Logica's problemen lijkt te gaan, maar:

Ik vrees dat het in de media zo werkt, dat als je op een bepaald gebied erg zichtbaar bent (geweest), je automatisch meer aandacht krijgt op dat onderwerp. Het kleeft aan je. Logica heeft nu eenmaal gedurende een aantal jaren wat issues gehad en mag zich dus in een wat grotere belangstelling 'verheugen'. Zaak voor het bedrijf om dat te keren, en dat doe je niet met verontwaardigde forum reacties.

Daarnaast hebben Logica en andere 'integrators' nu eenmaal het probleem dat ze door de lezer niet makkelijk in een specifiek inhoudelijk hokje zijn te plaatsen. Ze lijken nergens echt expert in, en waar berichtgeving over bedrijven als bijv. Tom Tom vaak gekoppeld is aan de betekenis van en ontwikkelingen rond hun specifieke produkten en diensten, zijn bij dit soort generalisten eigenlijk alleen discussies over personeelszaken en grote projecten interessant genoeg voor het lezerspubliek.

Wel apart... paar terug terug stond Logica zeer negatief in het nieuws vanwege ontslagen in het Noord Oosten.. Logica kwam toen heel creactief met de 'uitzendkracht' constructie op de proppen. Paar maanden geleden was het weer raak in het Noorden. Projecten lopen niet goed, mensen lopen weg, financiele cijfers blijven achter bij de verwachtingen... geen wonder dat een negatief beeld ontstaat over Logica. Dit zijn gewoon de feiten, blijkbaar.

Ok dus als Logica een deal van 80miljoen scoort komt dit heel raar genoeg niet op computable....

@Henk: oudere mensen eruit werken? Bij mij in de unit is afgelopen jaar iemand van 53 aangenomen.

Zoals ik al zei, het verloopt redelijk subjectief... Ik ben ontevreden bij mijn vorige werkgever vertrokken. Niet zozeer over het bedrijf, maar wel het directe management van mijn BU. Het bedrijf zelf vind ik nog steeds een mooi bedrijf: er zijn tal van mensen die er wel met plezier iedere dag werken... Ik ga het niet lopen afzeiken hoewel ook zij afgelopen weken computable niet zijn ontgaan....

@Logica medewerker: die deal van 80mio verschijnt over een paar maandjes op Computable, zodra Logica ook hier weer eea verprutst!

... secretaresses ...en boekhouders - dat tikt aan bij een ICT-bedrijf!

Waar rook is, is vuur. Wat ik ook raar vind is dat er nog mensen ontslagen zijn in 2010 als gevolg van de ontslagronde van begin 2009. Dat was toch een collectief ontslag. Dat ijlt toch niet 1,75 jaar door?
Dus van die 500 is er geen één van de ontslagronde van Q1, 2009.

@Anoniem:
1. Als je alleen nuchter kijkt naar:
- de TRENDS op de hollandse arbiedsmarkt
- het huidige economische bewegingen in de ict
- De toekomst verwachtingen van het bedrijfsleven
is - voor mij persoonlijk - de optelsom gauw gemaakt ;-)


2. "Wat betreft alle reacties op alle artikelen van Computable..Wat is het toch makkelijk om ooit voor op te hoeven draaien.."
Voor zover je inderdaad echt AL mijn reacties hebt bekeken, (ik betwijfel het) en idd niets aan je ogen /verstand mankeert, zul je tot de conclusie komen dat er ook zeer positieve en vooruitstrevende opmerkingen tussen zitten ;-)

Maar ja, onderscheidend vermogen is niet voor iedereen weggelegd, getuige de inhoud van je eigen "laffe annonieme" reactie :-P

De grote dienstverleners (Atos, Cap, Logica en Ordinavoorop) hebben twee takken van sport een redelijk stabiele - maar niet erg sexy en aandachttrekkende - markt met langlopende contracten voor het beheren van datacenters, werkplekken etc.

De tweede tak is gewoon uitzendbureau zijn ook al wordt dat verpakt in projecten o.i.d. En uitzendbureaus reageren nu eenmaal heel sterk op de vraag naar flexibele uitzendkrachten. Ze hebben alleen twee grote problemen de kostenstructuur past daar niet bij en zeker zo belangrijk het is niet het imago dat ze in goede tijden (willen) uitstralen.

En vraag en aanbod met elkaar in overeenstemming brengen (capaciteit en kennis) is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan een itzendbureau, waarom zie je nooit dit soort discussies rond Randstad; inderdaad dat is een uitzendbureau dat zich als zodanig presenteert en zich als zodanig gedraagt, niets mis mee.

De Logica's en die anderen dus ook zouden er goed aan doen diensten te ontwikkelen die los staan van het factureren van uren, bijvoorbeeld het exploiteren van grote en complexe (transactieverwerkende) systemen op basis van een taroef per tik. ADP en Raet doen dat al jaren met loonstroken. Ik denk dat er plenty opportunities zijn op andere gebieden. Maar ja dat betekent wel investeren en dat is nou iets waar ze ook niet goed in zijn..........Kortom misschien wel een geval van Catch 22???

Ze zijn volop opzoek naar software ontwikkelaars. Ik ga 1 mrt beginnen!

Ik ben zelf in 2010 begonnen bij Logica en ben 51 jaar oud, tegelijk met mij zijn meerdere 50-plussers en zelfs 60-plussers aangenomen. En met onze jarenlange ervaring bij meerdere grote spelers op de markt, zijn wij echt geen makke schapen, maar juist 'oud' en 'lastig'. Wel zijn we heel makkelijk bij een breed scala aan klanten direct inzetbaar, en dus waardevol voor Logica.
Die verjongingsslag is er dus niet echt.
Overigens bestaat het grootste deel van de verdwenen banen uit management en administratieve taken, heeft dus niks te maken met offshoring o.i.d.

@Logicaan
Een verjongingsslag heeft natuurlijk niet alleen te maken met leeftijd. Dit wordt vaak vergeten. Medewerkers met veel ervaringsjaren ontslaan valt hier ook onder.

En als er 500 netto medewerkers zijn verdwenen betekent het ook nog eens dat er door "natuurlijke" uitstroom veel meer medewerkers zijn weggegaan.
Kortom het is maar hoe je met cijfers omgaat...

Volgens mij valt een en ander ook samen met de trend dat de grotere ict-bedrijven minder populair geworden zijn. Medewerkers zijn de manier waarop ontslagrondes in 2001/2002 en 2008/2009 hebben plaatsgevonden niet vergeten.

ICT'ers willen voor kleinere bedrijven werken waar ze meer terugzien van hun toegevoegde waarde. Deze groeien dan ook hard nu op basis van meer innovativiteit, creativiteit en minder overhead.

Leuk al die verhalen vol emotie. Als medewerker kan ik alleen maar zeggen dat ik trots ben op mijn onderdanen. Ze doen fantastisch werk en daar zijn we groot mee geworden.

Zelf heb ik een lange staat van dienst en ik ga echt nooit meer weg bij dit bedrijf.

Prachtige projecten met leuke teams en kans op een heerlijke toekomst. Wat wil een werknemer nog meer.

Prima ook eens een Bode van Goed Nieuws tegen te komen als reactie op dit artikel. Wat mij echt(er) blijft verbazen is dat een bedrijf wat kennismanagement HOOG in het vaandel heeft HOOGgekwalificeerde mensen en dus kennis verliest en tegelijkertijd nieuwe mensen werft, waardoor het kennispotentieel overigens netto vermindert.

De mensen die het EERST vertrekken zijn nl. vaak niet de MINST gekwalicifeerde medewerkers. Kortom er zit nog steeds een belangrijk kennisverschil tussen 500 mensen die vertrekken en 500 nieuwe medewerkers die ervoor in de plaats komen. Lijkt me (g)een goede context voor adequaat Kennismanagement. Wie het weet mag het zeggen!

@bart de bode: by the way welk managementboek heeft het anno 2011 over 'mijn onderdanen'?

Volgens mij heeft elk mens twee benen en verder geen andere onderdanen. Bovendien is het hoofd niet persé belangrijker dan het hart. Of zou dat één van de redenen (kunnen) zijn waarom er in totaal 500 M/V vertrokken is in 2010??

@RV lees je ook wel eens economische bladen?
Verbetering winstgevendheid bedrijfsleven in vierde kwartaal 2010 (FD online feb 2011)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-23T15:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.