Capgemini bundelt BPM-kennis voor groeiplan

groei cijfers vergrootglas grafiek

Ict-dienstverlener Capgemini richt een internationale divisie op voor business process management (bpm). Volgens het bedrijf is er lokaal veel specifieke kennis van bpm aanwezig, maar wordt die informatie onvoldoende gedeeld in de internationale organisatie. De onderneming wil tot de wereldwijde top-drie spelers in de bpm-markt behoren. Naast het delen van kennis en kunde moet het aantal medewerkers dat zich met bpm bezighoudt het komende jaar met duizend groeien.

Er wordt nieuw personeel geworven en bestaande medewerkers worden omgeschoold. Het bedrijf wil vooral uitbreiden in Europa en Noord-Amerika. Daartoe wordt de samenwerking met partners als Microsoft en Pegasystems uitgebreid.

Capgemini wil deel uitmaken van de wereldwijde top-drie van bpm-spelers, maar zegt niet welke leveranciers het daarbij als nummers één en twee voor ogen heeft. Partijen die een grote rol spelen zijn bijvoorbeeld Cordys en Software AG dat IDS Scheer heeft overgenomen. Daarnaast zijn er veel niche-leveranciers.

Nederland is een van de vijf gebieden waar het bedrijf wil groeien. De dienstverlener heeft hier met name klanten in de publieke en financiële sector. Bij overheidsinstellingen draait het vooral om zaakgericht werken. Een woordvoerder: 'In Nederland zijn we met name sterk op het gebied van modelleren en verbeteren van processen. We hebben hier al een grote club mensen zitten.'

Van applicatie naar proces

Volgens Gartner zal alleen al de business process management suite (bpms)-markt in omvang groeien van 1,9 miljard dollar in 2009 naar 3,4 miljard dollar in 2014. Het bureau voorspelt een jaarlijks groeipercentage van ongeveer 12,2 procent.

Volgens research vice-president Michele Cantara van onderzoeksbureau Gartner worstelen bedrijven met de overgang van een applicatiegestuurde naar een procesgestuurde aanpak. 'Die verandering van bedrijfsprocessen heeft nogal wat culturele en organisatorische gevolgen', benadrukt zij.

Ze stelt dat, nu bpm steeds meer de norm wordt bij het verbeteren van processen, organisaties op zoek gaan naar grotere dienstverleners om een bpm-oplossing wereldwijd uit te kunnen rollen. 'Steeds vaker richten deze partijen zich ook tot deze dienstverleners voor versnellers - zoals proces-templates - die de gaten in het proces tussen de diverse applicaties kunnen integreren', aldus Cantara.

Eerder bundelde Capgemini de cloud computing-activiteiten tot een internationale divisie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-10T08:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.