It-uitbesteding bij woningcorporaties zet door

M&I: Ondanks outsourcing geen stijging in 2017 van de totale ict-kosten

Subsidie

Steeds meer woningcorporaties besteden de technische ict-voorzieningen en het beheer uit aan marktpartijen. In eerste instantie kozen de kleinere corporaties hiervoor, maar nu blijken ook de grotere woonbedrijven hun ict de deur uit te doen. Hoewel outsourcing leidt tot hogere kosten zijn de totale ict-kosten in 2017 in de sector gelijk gebleven. Dit komt naar voren uit de jaarlijkse ICT Benchmark Woningcorporaties van ict-adviesbureau M&I/Partners.

Kleinere corporaties, die minder dan tienduizend vhe's (vhe = verhuurbare eenheid, zoals een kamer, woning, garage en bedrijfsruimte) hebben, besteden hun ict-voorzieningen vaak noodgedwongen uit bij gebrek aan personeel en expertise. Hun ict-kosten zijn daardoor de afgelopen jaren gestegen, stelt adviesbureau M&I.

Kleinere corporaties zijn volgens M&I daardoor voor hun ict gemiddeld genomen (184 euro per vhe) duurder uit dan middelgrote (160 euro per vhe) en grote corporaties (145 euro per vhe). Al speelt schaalvergroting hierbij ook een rol. Desalniettemin is het opvallend dat ook middelgrote corporaties (met tussen de tien- en twintigduizend vhe's) en grote corporaties (meer dan twintigduizend vhe's) steeds vaker kiezen voor outsourcing van de technische ict. Zij leggen deze standaardactiviteiten liever neer bij specialisten uit de markt en zetten meer in op het intern uitbouwen van informatiseringfuncties (informatiemanagers, architecten, data-analisten et cetera).

Meer geld naar i-functies

Uit de benchmark van M&I blijkt dan ook dat op het personele vlak een afname in kosten te zien is voor automatiseringsfuncties (werkplek-/systeem-/netwerk-/technisch applicatiebeheer, helpdesk et cetera). Terwijl aan de andere kant een toename in kosten zichtbaar is voor de zogeheten ‘I’-functies. Daarnaast wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van specifiek ingehuurde expertise, omdat die kennis vaak niet meer in huis is.

Uit het jaarlijkse onderzoek van M&I blijkt overigens dat ondanks de outsourcingtrend corporatiebreed in 2017 de ict-kosten per vhe met 152 euro nagenoeg gelijk zijn gebleven ten opzichte van 2016 (151 euro). Het onderzoek laat zien dat het kengetal na een aantal jaren van flinke stijging gestabiliseerd is rond de 150 euro aan ict-kosten per vhe. Aan de benchmark 2017 hebben 34 corporaties deelgenomen die samen goed zijn voor achthonderdduizend vhe.

Kosten software stijgen

De categorieën software en personeel zijn goed voor 80 procent van de uitgaven van de deelnemende corporaties. De andere kostencomponenten uit het onderzoek zijn werkplek, servers & storage, netwerk & data en telefonie. De categorie software neemt jaarlijks toe, wat M&I verklaart door te wijzen op de steeds verdergaande ‘verSaaSing’ (SaaS: software-as-a-service) van de applicatielandschappen.

Door het toenemend gebruik van software uit de cloud verschuiven in de percentuele verdeling de kosten voor personeel en infrastructuur gestaag naar de categorie software. Vorig jaar was het aandeel software 50 procent, dit jaar is dit in de benchmark verder gestegen naar 53 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-15T10:34:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.