Zorgsector wil nog meer it outsourcen

De trend in de zorgsector om it te outsourcen zet door. Driekwart van de zorgorganisaties geeft aan in de toekomst meer it te willen uitbesteden. De groei zit voor een belangrijk deel in software-as-a-service (saas) en andere clouddiensten. DIt blijkt uit onderzoek an adviesbureau Quint Wellington Redwood.

Dat blijkt uit het 4e Marktonderzoek Cloud en IT-Outsourcing in de Zorg, dat Quint (advies en opleiding) recent uitvoerde onder tientallen zorgorganisaties. Daaruit blijkt volgens het adviesbureau dat de tevredenheid over de behaalde kwaliteit van dienstverlening over het algemeen hoog is. Maar dat de doelen voor kosten en innovatie niet altijd worden gehaald.

De zorg digitaliseert in rap tempo, zo blijkt uit het onderzoek. Vrijwel alle zorgorganisaties (94 procent) hebben inmiddels hun it geheel of deels uitbesteed. Het besef groeit dat zonder kwalitatief hoogstaande it de uitdagingen binnen de sector onmogelijk zijn aan te pakken. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat een betere kwaliteit van de dienstverlening (75 procent) en de toegang tot schaarse bronnen (70 procent) de voornaamste drijfveren zijn om de it uit te besteden.

Van de ondervraagde organisaties geeft ruim tweederde aan dat de opgestelde outsourcing-doelstellingen in het afgelopen jaar zijn behaald. Bij meer dan 90 procent ging dat om het toegang krijgen tot goede resources. Nog eens 80 procent van de organisaties kon door de outsourcing de dienstverlening verbeteren en kreeg een beter inzicht in de kosten voor it.

Cloud neemt vlucht

Behalen van doelen bij outsourcing in de zorg

Bijna alle zorgorganisaties (94 procent) hebben inmiddels ervaring met clouddiensten. 68 procent gebruikt de cloud om een flexibele werkplek aan te kunnen bieden. Daarnaast heeft ongeveer de helft van de ondervraagden de servers in de cloud staan. Cloudoplossingen worden gebruikt met het doel om de it-beheeractiviteiten te verlagen, het it-landschap te versimpelen en de organisatie flexibeler te maken.

Ruim 80 procent van de ondervraagden ziet het aandeel van cloudoplossingen in dit jaar toenemen. In 2019 lag dat percentage nog op 60 procent. Quint verwacht dat naast cloudoplossingen ook saas de komende jaren een vlucht zal nemen. Obstakels om de dienstverlening via de cloud in te richten zijn er ook. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met integratieproblemen en kosten.

Aan het onderzoek hebben 31 zorgorganisaties deelgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-07T11:59:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.