Intermax host coronaportaal VWS, Erasmus MC en Philips

Het Rotterdamse hostingbedrijf Intermax beheert het nieuwe coronaportaal van VWS, Eramsus MC en Philips. Cybersecurityspecialist NFIR, net als Intermax onderdeel van de Intermax Group, heeft het online-portaal getoetst op technische weerbaarheid middels een penetratietest. 95 procent van de Nederlandse ziekenhuizen heeft het portaal nu in gebruik.

Intermax verzorgt gratis de hosting van het portaal. Ludo Baauw, ceo geeft aan dat zijn bedrijf in deze crisis graag een steentje bijdraagt. ‘Er worden nu met grote snelheid mooie innovaties gerealiseerd voor en door de zorgsector. Ook na deze crisis zullen deze onze maatschappij blijvend verrijken. Dit portaal is een voorbeeld van zo’n veilige digitale transformatie die helpt om met de stroom van coronapatiënten om te gaan.’ Ethisch hackers van NFIR hebben zowel de applicatie als de onderliggende infrastructuur van het portaal kosteloos getest op kwetsbaarheden. Arwi van der Sluijs, algemeen directeur, noemt het ‘in ons aller belang dat wij in deze roerige tijd ziekenhuizen en toeleveranciers ondersteunen met onze security-expertise’.

Online portaal voor delen patiëntinfo

"Via het portaal kunnen radiologische beelden, verslagen, documenten en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar gemaakt worden voor het ontvangende ziekenhuis"

Technologiebedrijf Philips, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Erasmus Medisch Centrum openen begin april een online-coronaportaal. Ziekenhuizen kunnen hier patiëntinformatie met elkaar delen als patiënten wegens het coronavirus verplaatst worden naar een ander ziekenhuis. Via het portaal kunnen radiologische beelden, verslagen, documenten en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar gemaakt worden voor het ontvangende ziekenhuis. Hiermee kan de spreiding van coronapatiënten worden ondersteund. Het portaal is gebaseerd op het interoperabiliteitssysteem van Forcare, dat Philips in 2017 overnam. Het is niet rechtstreeks gekoppeld aan ziekenhuissystemen, zoals het epd, het pacs (picture archiving en communication system) of het laboratoriumsysteem. Patiëntinformatie dient daarom omwille van snelheid in het portaal te worden aangemeld. 

Het portaal voldoet aan de standaarden NEN7510 en ISO27001 en is kosteloos beschikbaar voor alle ziekenhuizen voor de duur van de crisis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-11T10:17:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.