NorthC Datacenters bouwt nieuw datacenter in Eindhoven

Artist's impression van het in aanbouw zijnde datacenter van NorthC op bedrijventerrein GDC Eindhoven-Acht.

NorthC Datacenters is gestart met de bouw van een nieuw datacenter in Eindhoven. De locatie krijgt een totale oppervlakte van ruim 4000m2 en zal in oktober 2023 worden geopend op het Goederen Distributiecentrum (GDC) Eindhoven-Acht. Naast het bestaande datacenter op Eindhoven High Tech Campus (HTC) wordt dit het tweede NorthC datacenter in de regio Eindhoven/Brabant en de twaalfde vestiging van het bedrijf in Nederland.

Het nieuwe datacenter wordt direct verbonden met het bestaande datacenter in Eindhoven en ook aangesloten op de 'Region Connect Ring' van NorthC Datacenters, dat alle datacentervestigingen met elkaar verbindt via een eigen, snelle glasvezelverbinding. Het nieuwe NorthC-datacenter in Eindhoven krijgt een vermogen van 4,5MW.

Alexandra Schless, topvrouw van NorthC Datacenters: 'De regio Eindhoven/Brabant is een snelgroeiende innovatieregio van Nederland en een belangrijke vestigingslocatie voor bedrijven die nieuwe diensten ontwikkelen ten behoeve van de digitale transformatie. Ons bestaande datacenter op het High Tech Campus Eindhoven heeft nog beperkte capaciteit beschikbaar. Daarom bouwen we nu een tweede datacenter voor zowel bestaande als nieuwe klanten.'

Volgens Schless staat gedurende de bouw het maximale aan duurzaamheid centraal. Dat past bij de ambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te opereren. 'Op deze manier willen we onze klanten helpen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen, omdat hun it-omgeving in dit datacenter aanzienlijk efficiënter en duurzamer zal draaien dan in een eigen datacenter.'

Waterstof

Zo wordt dit nieuwe datacenter uitgerust met geavanceerde noodstroomgeneratoren die zowel op waterstof als op aardgas kunnen draaien. Uiteindelijk zal dit een besparing van 75 ton CO2 op jaarbasis opleveren ten opzichte van standaard dieselgeneratoren. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 37 personenauto’s op jaarbasis (bij gemiddeld 11.000 km per jaar, bron CBS), aldus NorthC. Het gebruik van hybride generatoren zorgt ervoor dat het datacenter voorbereid is om in de toekomst te kunnen worden aangesloten op de benodigde infrastructuur voor het transport, de opslag en het gebruik van groene waterstof.

Momenteel is het NorthC datacenter in Groningen het enige datacenter in Europa dat waterstofcellen gebruikt voor de noodstroomvoorziening. Omdat het nieuwe datacenter in Eindhoven groter wordt, zal de uiteindelijke besparing in CO2-uitstoot daar groter zijn.

Verder maakt NorthC gebruik van duurzame koelingsinstallaties die geen drinkwater verbruiken en is het nieuwe datacenter voorbereid op het uitwisselen van restwarmte met andere bedrijven op het terrein GDC Eindhoven-Acht. Bij het vergunningstraject is rekening gehouden met de bestemmingsplannen van de gemeente en met alle geldende milieuregels.

Regionaal beleid

De Nederlandse NorthC Group, gespecialiseerd in regionale datacenters, is n juli 2019 ontstaan uit de fusie tussen de datacenterbedrijven The Datacenter Group (TDCG) en NLDC (het oude co-locatiebedrijf van KPN), met de Duitse investeerder DWS als meerderheidsaandeelhouder. In Nederland telt de exploitant nu nog elf datacenters. Daarnaast beschikt NorthC over twee locaties in Duitsland en drie in Zwitserland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-15T14:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.