Nederlands paspoort krijgt vanaf augustus chip

Minister Pechtold heeft het nieuwe model paspoort en Nationale Identiteitskaart gepresenteerd bij de ondertekening van het verlengde contract met de producent, Sdu Identification in Haarlem. De nieuwe 'generatie' elektronische Nederlandse reisdocumenten wordt op zaterdag 26 augustus 2006 ingevoerd, waarmee Nederland dan voldoet aan de eisen van de Europese Unie.

Minister Pechtold bracht een bezoek aan Sdu Identification waarna de officiële ondertekening en de presentatie van het nieuwe paspoort-model plaatsvonden. Het model is te bekijken op www.minbzk.nl.

Het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart krijgen een chip. De chip bevat:
- de foto (in kleur) van de burger, in het door de Europese Unie voorgeschreven technische formaat (namelijk een zogeheten Full Frontal Face Image);
- naam, voornamen;
- geboortedatum;
- geslacht;
- documentnummer;
- sofi-nummer (in de toekomst burgerservicenummer);
- datum einde geldigheid document.

De vingerafdruk wordt op een later moment ingevoerd, omdat de Europese Unie nog een deel van de technische specificaties moet vaststellen.

Het elektronische paspoort zal € 8,06 meer kosten dan het huidge. Dat bedrag is exact kostendekkend. Minister Pechtold heeft de prijsverhoging eerder aangekondigd. Het nieuwe maximumtarief (leges) dat gemeenten in rekening mogen brengen wordt € 47,46. Gemeenten berekenen de prijs voor de leges op basis van gemaakte kosten. Voor de Nederlandse identiteitskaart wordt de verhoging in 2006 en 2007 niet doorberekend.

De chip maakt het mogelijk de gegevens elektronisch te controleren door de gegevens te vergelijken met de kenmerken van de drager van dat paspoort en met de gedrukte gegevens in het paspoort. Zo wordt het moeilijker het document te vervalsen en ook moeilijker om zich te identificeren met een reisdocument van iemand anders (de zogenaamde look-a-like-fraude). Met de opname van biometrische kenmerken wordt aangesloten op de afspraken die in de Europese Unie zijn gemaakt om de veiligheid te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En wat als je beslist geen (zender)chip ofwel RFID in je paspoort wil? Krijg je daar de mogelijkheid voor , als je bijvoorlbeeld gewoon een papieren documenten wil of worden we gedwongen om deze chip te dragen?

Vanzelf worden we wel gedwongen om een chip (+ vingerafdruk) in ons paspoort te dragen, daarbij kunnen ze met die chip meer doen dan dat ze zeggen dat ze doen... de overheid speelt vieze spelletjes. het is niet alleen maar om de vervalsbaarheid.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-25T07:27:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.