Interpay onderzoekt beveiliging in de zorg

Dit artikel delen:

Betalingsverwerkingsbedrijf Interpay verricht momenteel een onderzoek naar de beveiliging van elektronische gegevens in de zorg. Dat maakt minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst gisteren bekend in de Tweede Kamer.

De minister verwacht dat het onderzoek over vier maanden klaar zal zijn. Vanaf 1 januari wil Hoogervorst een systeem invoeren waarmee waarnemend huisartsen patiëntgegevens kunnen uitwisselen, het Waarneemdossier Huisartsen (WDH). Vanaf het tweede kwartaal van 2007 moet ook het Elektronisch Medicatie Dossier (EMD) worden ingevoerd.

Grote leveranciers, zoals Philips en Medical Systems noem de invoering in het tweede kwartaal van 2007 niet realistisch. Zij denken dat er meer tijd nodig is om de noodzakelijke computerprogramma’s te maken en die bij artsen, apothekers en ziekenhuizen in te voeren. Een Kamermeerderheid maakte zich hier zorgen over.

Ook is er angst dat de pas te laat komt, waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners in de nieuwe computersystemen kunnen inloggen. Nu zijn er minder dan duizend uitgedeeld, maar voor 1 januari 2007 moeten ongeveer 500 duizend passen worden uitgedeeld.

Hoogervorst denkt dat het allemaal in orde komt. Deze maand doen elf leverancier mee aan hun test waarbij hun programma’s worden uitgeprobeerd. De minister beloofde de kamer elke drie maanden een overzicht te sturen van de bedrijven die zich bij het testen aansluiten en wat hun marktaandeel in de zorgsector. Ook zal de pas er op tijd komen, aldus de minister.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-01T10:20:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.